Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα «Μέχρι το πλοίο», παραγωγής 1966, έχουν την έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 και ώρα 23:30, στο πλαίσιο της ζώνης «Το σινεμά στο σπίτι σας».

Υπόθεση: Ένας τραχύς βουνίσιος εγκαταλείπει το χωριό του και κατεβαίνει στην πόλη και το λιμάνι απ’ όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία. Παρακολουθούμε την κάθοδό του προς τη θάλασσα μέσα από τρεις ιστορίες. Αρχικά, θα δουλέψει κοντά σ’ έναν γνωστό του σιδερά, αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια, συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος, στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη κι αποκαμωμένη από τη φτώχεια κι εγκατάλειψη γυναίκα και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Μέσα από τα τρία αυτά μικρο-επεισόδια δίνεται το κοινωνικό στίγμα του ελληνικού χωριού. Η ταινία θέλει να υπογραμμίσει την «πτώση», ερωτική, ηθική, οικονομική. Ο ίδιος ο Αλέξης Δαμιανός παίζει τον ήρωα με σκαμμένα χαρακτηριστικά και βλέμμα ταπεινό, μια μορφή σχεδόν αγίου, που φέρει, θαρρείς, όλα τα βάρη του κόσμου.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός.

Σενάριο: Αλέξης Δαμιανός (το σενάριο βασίζεται στα διηγήματα «Το δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, «Νανότα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και σ’ ένα νεοελληνικό λαϊκό τραγούδι).

Μουσική: Κλέλια Φωτοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος, Γιάννης Βελόπουλος, Χρήστος Μάγκος.

Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου.

Ηχοληψία: Σήφης Σιγανός.

Παίζουν: Αλέξης Δαμιανός, Χρήστος Τσάγκας, Βένια Παλλίρη, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Λουίζα Ποδηματά, Γιώτα Οικονομίδου, Ελένη Μπουρμπουχάκη, Χριστίνα Δαμιανού, Γιώργος Μάζης, Βασίλης Μητσάκης, Μιχάλης Μάστορας, Σπύρος Λουκάς, Αντώνης Γκαρκασούλας.

Διάρκεια: 85΄

Το «Μέχρι το πλοίο» κέρδισε τιμητική διάκριση σκηνοθεσίας, βραβείο καλύτερης ταινίας ΕΚΚΑ (Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών) στο 7ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη χρονιά, κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ιβέρ της Γαλλίας.

Μοιράσου το άρθρο: