Μικρασιάτες πρόσφυγες στους «Ιστορικούς Περιπάτους» της ΕΡΤ1

Στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την επίδραση που είχε η έλευσή τους στην Ελλάδα αναφέρεται το δεύτερο επεισόδιο του νέου κύκλου των «Ιστορικών Περιπάτων»,  που μεταδίδεται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στις 17:00 από την ΕΡΤ1.

Μια ομάδα ιστορικών μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.

Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ  και άλλων φορέων.

Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο- ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνα του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.

Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) και οι επιλεγμένες μουσικές που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.

Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Ημερομηνία μετάδοσηςΚυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 17:00
«Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα πριν και μετά το 1922»Μικρασιάτες πρόσφυγες στους «Ιστορικούς Περιπάτους» της ΕΡΤ1

Η Μαριλένα Κατσίμη μαζί με τον ιστορικό ς θα περπατήσουν σε προσφυγικές γειτονιές του Μεσοπολέμου και με τη βοήθεια πολύτιμου αρχειακού υλικού θα προσπαθήσουν να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη τομή αποτέλεσε για την Ελλάδα η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων. Οι πρόσφυγες αποτέλεσαν το 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας και η αποκατάστασή τους ήταν ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα.

Η Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 υπήρξε μια εθνική τραγωδία, η οποία όμως «πλούτισε» την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Ο όρος «πρόσφυγας» από τη Μικρά Ασία έχει στην ελληνική κοινωνία σήμερα ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Σ’ αυτόν τον περίπατο θα μιλήσουμε για την υποδοχή και τη συμβίωση γηγενών και προσφύγων και τις μεταξύ τους σχέσεις. Παρόλο που οι Μικρασιάτες ήταν Έλληνες, ο συνειρμός του όρου «πρόσφυγας» είχε αρνητική χροιά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέχρι και τη δεκαετία του ΄50 που αυτό σταδιακά αλλάζει. Η ώσμωση των δύο ομάδων, καθυστέρησε αλλά επέφερε μία νέα κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα και διαμόρφωσε τελικά τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.

Ο Νίκος Ανδριώτης είναι ιστορικός και ασχολείται με το προσφυγικό ζήτημα σχεδόν 25 χρόνια. Έχει συγγράψει το κεφάλαιο για το προσφυγικό στην Ιστορία Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου που δίνουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης τα τελευταία 20 χρόνια.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος