Στον  Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρεται το επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα ίχνη» (Hidden Traces), παραγωγής ΗΠΑ 2014-2016, που μεταδίδει η ΕΡΤ1 –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:15.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρίες και διηγήσεις για τον πόλεμο, συνεντεύξεις με ειδικούς και ψηφιακές αναπαραστάσεις αποκαλύπτουν τα μέχρι σήμερα κρυμμένα ίχνη των πιο σημαντικών επεισοδίων στην Ιστορία του πολέμου. Κάθε πεδίο μάχης γίνεται ανοιχτό βιβλίο που  φέρνει στο φως απρόσμενα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις διάσημες μάχες και μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και τη σημασία τους για την έκβαση του φοβερού αυτού πολέμου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15

«Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» (World War I)

Σχεδόν δέκα εκατομμύρια νεκροί. Εικοσιένα εκατομμύρια τραυματίες. Στις 11 Νοεμβρίου 1918 τελείωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με αυτό τον φρικώδη απολογισμό.  Ένα τέτοιο ατελείωτο πεδίο μαχών δεν το είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα. Επί 4 χρόνια και 3 μήνες, στρατιώτες από 20 χώρες ήταν βυθισμένοι στην κόλαση των χαρακωμάτων, με τις βόμβες να πέφτουν πάνω τους.  Η βία σ’ αυτόν τον πόλεμο ήταν χωρίς προηγούμενο και άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου για πολλές δεκαετίες. Έναν αιώνα αργότερα, τα τοπία της Ανατολικής Γαλλίας έχουν ακόμα τα σημάδια, ενώ απομεινάρια του πολέμου είναι ακόμα θαμμένα στη γη. Τώρα, οι αρχαιολόγοι τα φέρνουν στο φως της μέρας και χάρη στις νέες ανακαλύψεις και τις ψηφιακές αναπαραστάσεις οι επιστήμονες μπορούν να μας δείξουν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ξεχασμένα ίχνη μάς δείχνουν την οργάνωση της μάχης, την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στο μέτωπο και τη στρατηγική χρήση των τούνελ κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι ιστορίες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν θα ακουστούν και πάλι μέσα από τα ίχνη του Μεγάλου Πολέμου. Εκατό χρόνια αργότερα μαθαίνουμε ακόμα για τις φρίκες του πολέμου, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη.

Μοιράσου το άρθρο: