Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00, μεταδίδεται το 2ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο πόλεμος του Χόλιγουντ : 1939-1945», σε α’ τηλεοπτική μετάδοση, στην ΕΡΤ2.

Η σειρά αναφέρεται στο εργοστάσιο ονείρων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του προέδρου Ρούζβελτ και βάζουν τα ταλέντα τους και τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του πολέμου: έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια. Χιλιάδες ταινίες παράγονται, που απευθύνονται στους πολίτες ή στα στρατεύματα. Όλες υπηρετούν τον κοινό σκοπό, να εμπνεύσουν τους νεοσύλλεκτους, να βοηθήσουν στο σχηματισμό στρατού ή στην οργάνωση του εσωτερικού μετώπου και να πολεμήσουν τη ναζιστική ιδεολογία, να εξάρουν το πατριωτικό συναίσθημα…

Οι μεγαλύτεροι αστέρες της εποχής φορούν τη στρατιωτική στολή: ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Τζέιμς Στιούαρτ, ο Τάιρον Πάουερ μπαίνουν στη μάχη, ενώ η Μάρλεν Ντίτριχ, η Μπέτι Ντέιβις και η Ρίτα Χέιγουορθ κινητοποιούνται για την εξεύρεση πόρων, αλλά και για τη διασκέδαση και την ενίσχυση του ηθικού των στρατευμάτων.

Όλοι, παραγωγοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, από τον πιο διάσημο αστέρα μέχρι τον τελευταίο τεχνικό, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κυβέρνησης και βάζουν σε λειτουργία έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας για να ενισχύσουν τον αγώνα.

Αυτά τα συναρπαστικά ντοκιμαντέρ διηγούνται αυτήν τη μοναδική περιπέτεια και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά στην άγνωστη μέχρι τώρα σελίδα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στην ιστορία της Αμερικής και του κινηματογράφου.

 

Eπεισόδιο 2«Αντιμέτωποι με δικτατορίες»

Πολλά έργα γυρίστηκαν για να γνωρίσει το αμερικανικό κοινό τους συμμάχους και τους εχθρούς του, ενώ κάποιοι μεγάλοι σταρ, εκτός από τον αγώνα τους για την ενίσχυση του ηθικού του κοινού και των στρατευμάτων, πολέμησαν κιόλας όπως ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Τζέιμς Στιούαρτ και ο Τάιρον Πάουερ.

Παραγωγή: Γαλλίας, 2012.

Μοιράσου το άρθρο: