«Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες» στην ΕΡΤ1

Το δεύτερο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, «Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες», παραγωγής  Iliade  Productions – Les films de l’Odyssée –Arte 2015, μπορούν να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:50.

Το Παρίσι και το Βερολίνο μεγάλωσαν και «άνθησαν» μέσα σε τέσσερις αιώνες ατελείωτων πολέμων, αλλά και μέσα σε αμοιβαίο ειρηνικό ανταγωνισμό και θαυμασμό. Η αρχιτεκτονική και η ανάπτυξη των πόλεων μαρτυρούν αυτή την περίπλοκη και αμοιβαία σχέση.

Πέρα από τον πόλεμο και τις καταστροφές, αυτές οι δύο πρωτεύουσες υπήρξαν πηγή έμπνευσης η μία για την άλλη, μέσα από ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό όσο μεγάλωνε η αστυφιλία και ερχόταν η Βιομηχανική Επανάσταση.

Παρακολουθήστε τη συναρπαστική ιστορία δύο εμβληματικών πόλεων, που τις ένωσε η Ιστορία.

Σκηνοθεσία: Frédéric Wilner.

«Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες» στην ΕΡΤ1
Επεισόδιο 2ο: «Αγώνας προς εκσυγχρονισμό»
(The race to modernity (1806 – 1870))

Το 1806 όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν την Πρωσική πρωτεύουσα και γκρέμισαν τα όνειρα των κατοίκων ότι ο γαλλικός στρατός θα μετέφερε τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης, οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν σοβαρότατο πλήγμα και οι δύο πόλεις είναι πλέον αντίπαλες. Μέσα από τον ανταγωνισμό τους τρέχουν με φρενήρη ρυθμό προς τη σύγχρονη εποχή. Ο μεγαλοφυής αρχιτέκτονας Σίνκελ μεταμόρφωσε το Βερολίνο με μια σειρά από υπέροχες κατασκευές και η άνοδος της πόλης, οικονομική και δημογραφική, ήταν ραγδαία με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Το Παρίσι υπό τον Ναπολέοντα Γ΄ μεταμορφώθηκε με τα κτήρια και τον σχεδιασμό του Οσμάν σε «πρωτεύουσα του 19ου αιώνα», με πληθυσμό που φτάνει το 1.000.000 κατοίκους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος