«Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες» στην ΕΡΤ1

Η νέα συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, «Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες», παραγωγής  Iliade  Productions – Les films de l’Odyssée –Arte 2015, κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:50.

Το Παρίσι και το Βερολίνο μεγάλωσαν και «άνθησαν» μέσα σε τέσσερις αιώνες ατελείωτων πολέμων, αλλά και μέσα σε αμοιβαίο ειρηνικό ανταγωνισμό και θαυμασμό. Η αρχιτεκτονική και η ανάπτυξη των πόλεων μαρτυρούν αυτή την περίπλοκη και αμοιβαία σχέση.

Πέρα από τον πόλεμο και τις καταστροφές, αυτές οι δύο πρωτεύουσες υπήρξαν πηγή έμπνευσης η μία για την άλλη, μέσα από ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό όσο μεγάλωνε η αστυφιλία και ερχόταν η Βιομηχανική Επανάσταση.

Παρακολουθήστε τη συναρπαστική ιστορία δύο εμβληματικών πόλεων, που τις ένωσε η Ιστορία.

Σκηνοθεσία: Frédéric Wilner.

«Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες» στην ΕΡΤ1
Επεισόδιο 1ο: «Φίλοι – Εχθροί (1650 – 1789)»
[Rival Brothers (1650 – 1789)]

Από το 1650 έως το 1789, οι δύο πόλεις δεν ήταν επί ίσοις όροις: ενώ το Παρίσι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, το Βερολίνο δεν είχε ακόμα γίνει μεγαλούπολη. Οι Γάλλοι βασιλιάδες έθεσαν τα θεμέλια για το σχεδιασμό της σύγχρονης πόλης του Παρισιού, γεγονός που επηρέασε βαθιά τη μικρή πόλη του Βερολίνου. Το Παρίσι υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα που γκρέμισε τα μεσαιωνικά τείχη και έφτιαξε βασιλικές πλατείες – τα πρώτα βήματα προς τη σύγχρονη εικόνα. Ο Φρειδερίκος ο Μεγάλος, ο πιο Γαλλόφιλος από τους Πρώσους βασιλιάδες, έδωσε στην πρωτεύουσά του ένα δικό της ύφος, αλλά μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση το Παρίσι ήταν το πρότυπο του Βερολίνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος