Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς 80 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Ιταλού δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο (28/06/1867 – 10/12/1936), το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του με τη μετάδοση δύο εκπομπών από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αφιερωμένων στον Νομπελίστα Ιταλό (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1934).

Συγκεκριμένα, στις 19:30, από τη δραματοποιημένη σειρά συνεντεύξεων του Αλέκου Λιδωρίκη «Μιλώντας με μορφές του αιώνα», θα μεταδοθεί η «συνάντηση» του Ιταλού συγγραφέα με τον Έλληνα δημοσιογράφο στη Νέα Υόρκη το 1935. Ο Πιραντέλο μιλάει για τη ζωή του στην Αμερική, τα θεατρικά του έργα, για τη Νέα Υόρκη και το Χόλιγουντ, για τον κινηματογράφο και, φυσικά, για την Ελλάδα.

Στο ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη, ακούγονται ο Ανδρέας Μπάρκουλης και ο Δάνης Κατρανίδης, ενώ στο ρόλο του Λουίτζι Πιραντέλο, ο Μάκης Ρευματάς.

 Σκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας.

Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης.

Στις 22:00, εκτάκτως, θα μεταδοθεί το θεατρικό έργο «Όπως με ποθείς» (Όπως με θέλεις), γραμμένο το 1929, από ηχογράφηση του 1966. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση του έργου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1966 από την εκπομπή «Θέατρο Τετάρτης».

 Ραδιοσκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης.

Μετάφραση-ραδιοφωνική διασκευή: Μιρέλλα Γεωργιάδη.

Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Ευθυμιάτου.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Άννα Συνοδινού, Θόδωρος Μορίδης, Μαρία Μοσχολιού, Μιχάλης Μιχόπουλος, Θεοχάρης Νάζος, Δάνης Μουνδρέας, Μάκης Ρευματάς, Λουκιανός Ροζάν, Άννα Ραυτοπούλου, Γιώργος Νέζος, Νίκος Βασταρδής, Άννα Τάρη, Ολυμπία Παπαδούκα, Κυριάκος Λαζαρίδης, Νέλλη Μαρσέλλου, Λευτέρης Σφακιανάκης.

Επιμέλεια εκπομπών: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6!

 Info:

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 201, ώρες 19:30 & 22:00

Ο Λουίτζι Πιραντέλο στο Τρίτο Πρόγραμμα

Ογδόντα χρόνια από το θάνατό του

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

pirandello

Μοιράσου το άρθρο: