Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 19:30, στο πλαίσιο της σειράς του Τρίτου Προγράμματος «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μεταδίδεται η δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου, την Κυβέλη.

Ο Αλέκος Λιδωρίκης γνώριζε την Κυβέλη από μικρό παιδί, παρακολουθούσε τις παραστάσεις της, τη χειροκρότησε και σε έργα του πατέρα του -Μιλτιάδη Λιδωρίκη- και αργότερα είχε ο ίδιος, στα έργα του, πρωταγωνίστριες τις κόρες της, τη Μιράντα Μυράτ και την Αλίκη Νορ.

Ως δημοσιογράφος, είχε μιλήσει πολλές φορές μαζί της, αλλά το 1962 της ζήτησε μία «εφ’ όλης της ύλης» και «εκ βαθέων» συνέντευξη-εξομολόγηση, μία αφήγηση της ζωής της. Η συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σε τρεις ολοσέλιδες συνέχειες, δίνει ανάγλυφα τη χάρη, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου.

kyveli1

«Δεν έκρυψα ποτέ τα χρόνια μου… Και μη δειλιάζετε και σεις να τα αναφέρετε. Είμαι 75 χρόνων. Γεννήθηκα το 1888».

Έτσι αρχίζει να μιλάει στον Αλέκο Λιδωρίκη, η γυναίκα που «συνέτριψε» τον χρόνο.  Θέατρο-οικογένεια-πολιτική είναι οι τρεις πτυχές της ζωής της. Και η Κυβέλη, η κόρη του παπουτσή, μιλάει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το πρώτο της φτερούγισμα για το θέατρο, για την τύχη της και τις πρώτες της αγάπες.

Όμως, το άστρο της Κυβέλης έλαμψε και στην πολιτική. Η «θεά» των Βενιζελικών και αργότερα κυρία πρωθυπουργού, κυρία Γεωργίου Παπανδρέου, κουβεντιάζει με τον Αλέκο Λιδωρίκη για τη Μαρίκα Κοτοπούλη και τους βασιλικούς, για τον «πλατωνικό» της έρωτα με τον Βενιζέλο, για τη ζωή της με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

«Ποτέ μου δεν υπάκουσα στα κέφια και στα νεύρα κανενός. Έκανα αυτό που πίστευα -καλά ή κακά- πως είναι το σωστό».

lidorikisΣτη δραματοποιημένη αυτή συνέντευξη, στον ρόλο της Κυβέλης ακούγεται η κόρη της και μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου, Μιράντα Μυράτ. Στον ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη ακούγεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Ραδιοσκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας.

Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, 19:30

Εκπομπή: «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη»

Κυβέλη

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma

Μοιράσου το άρθρο: