Σ’ έναν κινηματογράφο που βρίσκεται στο πιο νότιο σημείο της Χιλής στη Γη του Πυρός, είναι αφιερωμένο το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Σινεμά του Κόσμου» (Mythical Cinemas), παραγωγής Γαλλίας 2016, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1.

Η σειρά, εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τον παραγωγό Joel Farges, μέσα από την παρουσίαση έξι ιστορικών κινηματογράφων απ’ όλο τον κόσμο (Τσεχία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα, Ολλανδία, Κούβα), επιχειρεί να κάνει μια αναδρομή στο σινεμά αλλά και στην ιστορία κάθε χώρας, έτσι όπως αυτή αντανακλάται μέσα στις ταινίες της.

Επεισόδιο 2ο: «Tierra del Fuego –Χιλή»

Ο κινηματογράφος αυτός, που βρίσκεται σ’ ένα πρωτοποριακό χωριό στην Punta Arenas της Χιλής, στο πιο νότιο σημείο της Tierra del Fuego, είναι έργο δύο τυχοδιωκτών: ενός Κροάτη και ενός Γερμανού. Για να προσελκύσουν τα τοπικά ακροατήρια, από το 1902 κινηματογραφούσαν την καθημερινότητα, τις τελετουργίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις των ιθαγενών, των θρυλικών Alakalufs, που έζησαν γυμνοί στον πάγο. Χωρίς να το γνωρίζουν, ήταν οι πρώτοι εθνολόγοι κινηματογραφιστές στον κόσμο, καταγράφοντας πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πια.

Σκηνοθεσία: Joël Farges.

Σενάριο: Luis Sepúlveda.

Μοιράσου το άρθρο: