Στον κινηματογράφο Byrd στις ΗΠΑ, είναι αφιερωμένο το τέταρτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Σινεμά του Κόσμου» (Mythical Cinemas), παραγωγής Γαλλίας 2016, την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1.

Η σειρά, εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τον παραγωγό Joel Farges, μέσα από την παρουσίαση έξι ιστορικών κινηματογράφων απ’ όλο τον κόσμο (Τσεχία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα, Ολλανδία, Κούβα), επιχειρεί να κάνει μια αναδρομή στο σινεμά αλλά και στην ιστορία κάθε χώρας, έτσι όπως αυτή αντανακλάται μέσα στις ταινίες της.

«The Byrd – ΗΠΑ»

Το Byrd, που χτίστηκε το 1929 στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), ήταν το έργο δύο μεγιστάνων που ονόμασαν τον κινηματογράφο με το όνομα του ιδρυτή της πόλης που αγαπούσαν πολύ. Επένδυσαν τις περιουσίες τους στην οικοδόμηση ενός μεγαλοπρεπούς ναού, ενός καταφυγίου, για να διευκολύνουν τους πολύ φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να  αγοράσουν εισιτήρια αλλού. Γνωστός για το μουσικό όργανο Mighty Wurlitzer, το οποίο συνόδευε τα γαλλικά μπαλέτα του κανκάν και παρείχε μια πνευματική και υπέροχη εισαγωγή στις ταινίες. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Με μεγάλη επιτυχία έφεραν ταινίες από όλο τον κόσμο και σήμερα ο Byrd εξακολουθεί να είναι ο μόνος κινηματογράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρουσιάζει ταινίες από τη Γαλλία και την Κορέα με προσιτό εισιτήριο.

Σκηνοθεσία: Jean Achache.

Σενάριο: Dean King.

Μοιράσου το άρθρο: