Στον κινηματογράφο Λουκέρνα στην Τσεχία, είναι αφιερωμένο το πέμπτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Σινεμά του Κόσμου» (Mythical Cinemas), παραγωγής Γαλλίας 2016, την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1.

Η σειρά, εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τον παραγωγό Joel Farges, μέσα από την παρουσίαση έξι ιστορικών κινηματογράφων απ’ όλο τον κόσμο (Τσεχία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα, Ολλανδία, Κούβα), επιχειρεί να κάνει μια αναδρομή στο σινεμά αλλά και στην ιστορία κάθε χώρας, έτσι όπως αυτή αντανακλάται μέσα στις ταινίες της.

«The Lucerna –Τσεχία»

Χτισμένο στην καρδιά της νέας Πράγας στο κέντρο της πόλης από τον Vaclav Havel, παππού και συνώνυμου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, η Λουκέρνα ήταν η αποθέωση της κινηματογραφικής αίθουσας, γνωστής και ως «New Art». Ο Vaclav Havel ήθελε ο κινηματογράφος του να ενσωματώνει το τσέχικο πνεύμα και την υπερηφάνεια. Χτισμένος με την αισθητική της εποχής, ο Vaclav Havel παρήγαγε και κάποιες από  τις ταινίες που προβλήθηκαν εκεί, δίνοντας  αξιέπαινο βήμα στην τσεχική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού, παρά στη γερμανική, τη γλώσσα της λογοτεχνίας.

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην πόλη, γιόρτασαν τη νίκη τους στη Λουκέρνα. Οι Σοβιετικοί έκαναν το ίδιο. Και κατά τη διάρκεια της Bελούδινης Επανάστασης το 1989, ο Vaclav Havel ο εγγονός, βγήκε στο μπαλκόνι της Λουκέρνα για να χαιρετήσει τα πλήθη που απελευθερώθηκαν έπειτα από 50 χρόνια καταπίεσης.

Σκηνοθεσία: Petr Vaclav.

Σενάριο: Milos Forman.

Μοιράσου το άρθρο: