Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 22:50, στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Τεκμήρια ελληνισμού», μεταδίδεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ «memORIA», που παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Μεσογείου που έγινε στο νησί του Πατρόκλου προς το Σούνιο, στις 12 Φεβρουαρίου 1944, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους των Γερμανών.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, 70 χρόνια μετά, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου ORIA και ανακαλούν στη μνήμη τους τη φρικαλέα εικόνα των άταφων σορών στην παραλία.

«memORIA»-από αριστ. Γιώργος Ιατρού - Αριστοτέλης Ζερβούδης -  σε skype ο Ιταλός Michelle Ghirardelli

Με αφορμή μία καραβάνα που βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας με σκαλισμένο το όνομα και τον τόπο καταγωγής του άτυχου Ιταλού ιδιοκτήτη της, ο δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης ήρθε σε επαφή με Ιταλούς συγγενείς των αγνοουμένων και το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται… Είναι άξιο λόγου ότι η επίσημη Ιστορία αναφέρεται στο συγκεκριμένο ναυάγιο ελάχιστα.

Καλεσμένοι της Μαρίας Κουφοπούλου στο στούντιο, είναι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Γιώργος Ιατρού, ο επαγγελματίας δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης, ενώ με σύνδεση, μέσω Skype, μιλάει και ο υπεύθυνος του Δικτύου Συγγενών Αγνοουμένων ORIA, αρχιτέκτων Michele Ghirardelli.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Παραγωγή: ΕΡΤ.

Μοιράσου το άρθρο: