Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Η νέα παγκόσμια τάξη», της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ «The Nineties», παραγωγής ΗΠΑ 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:30.

Η σειρά μάς μεταφέρει πίσω στις προεδρίες του Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον, σε θριάμβους της τεχνολογίας και σε τραγωδίες που προκάλεσε η τρομοκρατία, την επανάσταση του γκραντζ και του χιπ χοπ, σε φυλετικές συγκρούσεις από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη και τη νέα, επαναστατική εποχή της τηλεόρασης, προάγγελο της δεκαετίας που προετοίμασε τα έδαφος για τον σημερινό τρόπο ζωής μας.

Σπάνια μια δεκαετία αρχίζει με τόσο δραματικό τρόπο όσο η δεκαετία του 1990. Ο κόσμος κρατούσε ακόμα την ανάσα του μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου όταν μια σειρά από κοσμοϊστορικά γεγονότα διαδραματίστηκαν στον κόσμο: η κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική, η επανένωση της Γερμανίας, ο Πόλεμος του Κόλπου και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το γκραντζ, το χιπ χοπ και τα ανδρικά συγκροτήματα καθόρισαν μουσικά τη δεκαετία, καθώς καλλιτέχνες σαν τους Νιρβάνα και τον  Τουπάκ Σανκούρ έφεραν νέα ακούσματα, η καλωδιακή τηλεόραση με την πληθώρα προγραμμάτων και νέων ιδεών κάλυψε όλα τα γούστα, αλλά βέβαια η κορυφαία εξέλιξη ήταν η εφεύρεση του Ίντερνετ και ο Παγκόσμιος Ιστός.

Ημερ. μετάδοσης: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:30
Επεισόδιο 3ο: «Η νέα παγκόσμια τάξη»
(New World Order)

O κόσμος όπως τον ξέραμε άλλαξε σε βάθος τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990. Η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία ενώθηκαν, ο Νέλσον Μαντέλα βγήκε από τη φυλακή και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε, καθώς έληξε το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Ο πρόεδρος Μπους οδήγησε τις ΗΠΑ μαζί με διεθνή συμμαχία στον Περσικό Πόλεμο του Κόλπου, ενώ στις εκλογές του 1992 πρόεδρος εξελέγη ο Μπιλ Κλίντον.

Μοιράσου το άρθρο: