ΕΡΤ2 – Μνήμες χαράς: «Η ιστορία της απελευθέρωσης της Μακεδονίας» – B’ μέρος

Το δεύτερο μέρος  του επεισοδίου που αναφέρεται στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, προβάλλει η εκπομπή  «Μνήμες χαράς», που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11:30, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

«Η ιστορία της απελευθέρωσης της Μακεδονίας» – Β’ μέρος

«Με δέκα στρατιώτες εξώρμησα μαζί με τους άλλους και όταν πια οι Βούλγαροι φεύγανε απ’ όλην την γραμμήν έμπαινα πρώτος στο Κιλκίς και εξησφάλισα μια σχολή καλογραιών και κάτι αποθήκες. Στο βουλγαρικό στρατηγείο βρήκα το όπλο του σκοπού αφημένο στην πόρτα και τραπέζι με ζεστό φαΐ στρωμένο απάνω. Στα καφενεία τα μπρίκια του καφέ στην φωτιά και τους φούρνους γεμάτους ψωμιά. Όλα έδειχναν πως οι Βούλγαροι ποτέ δεν πίστευαν πως δεν θα νικούσαν και πως μεις θα μπαίναμε στο Κιλκίς». Διαβάζουμε στο «Ημερολόγιο Πολέμου 1912-1913» του Σαμιώτη οπλίτη Μανώλη Σοφούλη.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν οι: Νικόλαος Ρουδομέτωφ (πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας), Γεώργιος Κουτζακιώτης (ιστορικός, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Ευστράτιος Δορδανάς (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ιάκωβος Μιχαηλίδης (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ), Βασίλειος Νικόλτσιος (διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα), Βλάσης Βλασίδης (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
ΕΡΤ2 – Μνήμες χαράς: «Η ιστορία της απελευθέρωσης της Μακεδονίας» – B’ μέρος

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας,  με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.

Συμπληρωματικά γυρίσματα: Κυριάκος Γκίκας.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Νικόλαος Μισολίδης, Παναγιώτης Πανουτσόπουλος.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης, Ρεγγίνα Παντελίδη

Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Τιμολέων Χατζηιωάννου.

Μουσικοί: Φωκάς Μουρτζάκης  (ποντιακή λύρα), Κωνσταντίνος Λιόντος  (κλαρίνο), Αχιλλέας Δαντίλης (πλήκτρα).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος