Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων με τίτλο «Tην ημέρα που…» (The Day When…), παραγωγής Γαλλίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018.

Οι άντρες που έγραψαν Ιστορία. Σε εποχές μεγάλης κρίσης ή πολέμου, μία προσωπική απόφαση ενός εθνικού ηγέτη μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Σαν να βλέπουμε θρίλερ που εκτυλίσσεται μέσα σε 24 ώρες,  μέσα από αρχεία και ιστορικές αναπαραστάσεις θα ζήσουμε την ημέρα όπου κορυφαίας σημασίας προσωπικές επιλογές θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην τελική έκβαση της μάχης.

 Επεισόδιο 1ο: «Την ημέρα που… ο Στάλιν κέρδισε τον πόλεμο»
(The Day When… Stalin Won the War)

Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν γνωστό ότι η ναζιστική Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής; Στη Γιάλτα, Αμερικανοί, Βρετανοί και Σοβιετικοί μάχονται για την κυριαρχία της Ευρώπης. Δύο εναντίον ενός. Τελικά, θα κυριαρχήσουν Αμερικανοί και Άγγλοι.

Όμως οι χειρισμοί του Στάλιν, αριστούργημα μαεστρίας, του χαρίζουν την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παρά την αντίθεση του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ.

Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes.

Μοιράσου το άρθρο: