Το συγκινητικό δράμα «Συντρίμμια ψυχής» (Fugitive Pieces), συμπαραγωγής Καναδά-Ελλάδας 2007, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 22:30. 

Υπόθεση: Μια δυνατή σε λυρισμό ταινία για την αγάπη, την απώλεια και τη λύτρωση, το φιλμ «Συντρίμμια ψυχής» διηγείται την ιστορία του Τζέικομπ Μπιρ, ενός άντρα του οποίου η ζωή επηρεάστηκε ριζικά από τις παιδικές του εμπειρίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.Η ιστορία του Τζέικομπ αρχίζει το 1942 στην Πολωνία, όταν αυτός είναι μόλις 9 ετών: οι ναζί σκοτώνουν τους γονείς του και απάγουν την αδερφή του Μπέλα. Τραυματισμένος ψυχικά απ’ αυτό το τρομακτικό γεγονός, ο Τζέικομπ βγαίνει από την κρυψώνα του και προσπαθεί να επιβιώσει, όταν τον ανακαλύπτει ο Άθως, ένας Έλληνας αρχαιολόγος που εργάζεται στις ανασκαφές στο Μπισκούπιν. Συγκινημένος από την τραγική θέση του μικρού Τζέικομπ, ο Άθως αποφασίζει να τον φυγαδεύσει από την Πολωνία και τον παίρνει μαζί του στη Ζάκυνθο, που βρίσκεται επίσης υπό την κατοχή των Γερμανών.

Ο Τζέικομπ περνάει τα τελευταία χρόνια της Κατοχής κάτω από την τρυφερή προστασία του Άθωνα και αμέσως μετά τον πόλεμο μετακομίζουν στον Καναδά, όπου ο Άθως γίνεται δεκτός ως καθηγητής σε κάποιο πανεπιστήμιο. Καθώς μεγαλώνει, ο Τζέικομπ ξεκινά μια νέα ζωή, σπουδάζοντας, γράφοντας και γνωρίζοντας την αγάπη, στο πρόσωπο της όμορφης νεαρής Άλεξ. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει στοιχειωμένος από το θάνατο των γονιών του και την αγωνία για το μέλλον της αδερφής του. Το αφόρητο αυτό βάρος τον απομονώνει από την πραγματικότητα, απαγορεύοντάς του να γευτεί την αγάπη που του προσφέρεται.

Καταφύγιό του γίνεται το γράψιμο, και μόνο όταν τελικά γνωρίζει τη Μικαέλα, μια ευγενική ψυχή που πραγματικά κατανοεί και αποδέχεται τον πόνο του, επιτρέπει στον εαυτό του να συμμετέχει στην πραγματική ζωή. Τα μαθήματα που παίρνει ο Τζέικομπ γίνονται σημείο αναφοράς για τον Μπεν, ένα παιδί του οποίου η ζωή διασταυρώνεται μ’ αυτήν του Τζέικομπ σε διάφορες κατευθύνσεις.

Η ταινία, που βασίζεται στο αριστουργηματικό ομότιτλο μυθιστόρημα της Καναδής ποιήτριας Αν Μάικλς, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ρώμης (Ράντε Σερμπέντζια).

Σκηνοθεσία: Τζέρεμι Ποντέσουα.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Παίζουν: Στίβεν Ντιλέιν, Ράντε Σερμπέντζια, Ρόζαμουντ Πάικ, Άγιελετ Ζούρερ, Ρόμπι Κέι, Εντ Στόπαρντ, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Καραμίχος, Δανάη Σκιάδη.

Διάρκεια: 112΄

Μοιράσου το άρθρο: