Η ΕΡΤ2, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και ώρα 15:00, προβάλλει και τα τέσσερα επεισόδια της εξαιρετικής μίνι σειράς,  παραγωγής Αγγλίας (BBC) 2004, «Βόρειοι και Νότιοι». Η σειρά ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA στην κατηγορία καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών.

Elisabeth Gaskellґs North & SouthΥπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στη Βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα με επίκεντρο τη ζωή της Μάργκαρετ Χέιλ, μιας νεαρής από μεσοαστική οικογένεια, που αναγκάζεται να μετακομίσει με τους γονείς της στο Μίλτον, μια μουντή βιομηχανική πόλη του Βορρά και να αφήσει την ήσυχη ζωή του Νότου. Εκεί η Μάργκαρετ, νιώθοντας τρομερά μόνη, θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής σε μια μουντή πόλη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι εργάτες σε εργοστάσια. Με τον πατέρα της, έναν μορφωμένο άνθρωπο και πρώην ιερέα και την ευγενική και φιλάσθενη μητέρα της, η Μάργκαρετ θα προσπαθήσει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία του Μίλτον.

Όταν γνωρίζει τον Τζον Θόρτον, τον αυστηρό ιδιοκτήτη ενός μύλου βαμβακιού, θα τον αντιπαθήσει αμέσως εξαιτίας της σκληρής συμπεριφοράς του απέναντι στους εργαζόμενους. Την ίδια αντιπάθεια θα νιώσει η Μάργκαρετ και για την αυστηρή και αυταρχική μητέρα του Τζον, καθώς και για την κακομαθημένη και φαντασμένη αδερφή του.

Με την πάροδο του χρόνου, η Μάργκαρετ θα συνειδητοποιήσει ότι η σκληρή συμπεριφορά του Τζον North & South οφείλεται στο φόβο του για επιβίωση του μύλου του, αλλά και για την τύχη των εργατών του. Βέβαια και ο Τζον έλκεται από την ανεξαρτησία της Μάργκαρετ και τη στάση ζωής της… Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται η Μάργκαρετ και ο Τζον, δύο αντίθετοι χαρακτήρες, θα περάσουν από διάφορες δοκιμασίες μέχρι να έρθει η στιγμή που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους για να βρουν την ευτυχία.

Η σειρά, που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ «Βορράς και Νότος», είναι κάτι παραπάνω από μια ρομαντική ιστορία, καθώς μέσα από τη σχέση της Μάργκαρετ και του Τζον αποτυπώνεται η διαφορά αντιλήψεων και πεποιθήσεων μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και του αγροτικού Νότου. Παράλληλα, καταγράφονται οι κοινωνικές και ταξικές αλλαγές και συγκρούσεις, που φέρνει η Βιομηχανική Επανάσταση σε όλα τα επίπεδα της Βικτωριανής Αγγλίας.

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Πέρσιβαλ

Παίζουν: Ντανιέλα Ντένμπι-Ας, Ρίτσαρντ Αρμιτέιζ, Τιμ Πίγκοτ-Σμιθ, Λέσλι Μάνβιλ, Γουίλιαμ Χιούστον, Σινέντ Κιούζακ

Το BBC, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η σειρά στην τηλεόραση, αποφάσισε να την κυκλοφορήσει και σε DVD.

Ψηφίστηκε δε, ως η καλύτερη δραματική σειρά στην ετήσια δημοσκόπηση της ιστοσελίδας του BBC το 2004. Με τον Ρίτσαρντ Αρμιτέιζ να ψηφίζεται ως ο καλύτερος άνδρας ηθοποιός και η Ντανιέλα Ντένμπι-Ας η καλύτερη γυναίκα ηθοποιός.

North & South

 

Μοιράσου το άρθρο: