100+1 κτίρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού OPEN HOUSE Thessaloniki

Το Οpen Ηouse Τhessaloniki επιστρέφει την ημερομηνία που πρωτοξεκίνησε, στις 24-25 Νοεμβρίου, 7 χρόνια μετά.  Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και διαγωνισμών, που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης.
Μάθε περισσότερα και δες τα επισκέψιμα κτίρια αναλυτικά στο http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2018/

Με 35 new entries στο –πιο πλούσιο από ποτέ– πρόγραμμα, θα δείτε σύγχρονες κατοικίες, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, διατηρητέα κτίρια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, ενδιαφέροντες επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design, εκλεκτικιστικές επαύλεις στη Συνοικία των Εξοχών, περιζήτητους πολυχώρους αναψυχής και πολιτισμού, επιβλητικά δημόσια κτίρια, ακόμα και κήπους!

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη 5 χρονιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014, 20-22 Νοεμβρίου 2015, 19-20 Νοεμβρίου 2016, 25-26 Νοεμβρίου 2017) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 500 εθελοντές ξενάγησαν το κοινό σε 100 χώρους, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 42.000 επισκέψεων!

Αυτό το Σαββατοκύριακο το OPEN WALK 2018

Η παράλληλη αυτή δράση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki 2018 αφορά έναν περίπατο δυτικά του κέντρου, που ξεκινάει από τα δυτικά τείχη και καταλήγει στα Σφαγεία. Μέσα από στάσεις σε σημαντικά κτίσματα και μνημεία ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της περιοχής

Η διαδρομή εστιάζει σε ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος της Β’ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης: σε μνημεία και στην ιστορία τους, αλλά και σε κτίρια με ιστορικό κι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με ξενάγηση σε αυτά εξωτερικά.
Με εκκίνηση από τον ναό των Δώδεκα Αποστόλων, η διαδρομή συνεχίζει στα δυτικά τείχη, στη Βίλα Πετρίδη, περνάει από την περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Λιμανιού, έξω από βιομηχανικά συγκροτήματα όπως το Φιξ και ο Μύλος, το παλιό αντλιοστάσιο και καταλήγει στα παλιά Σφαγεία. Μέσα από τη διαδρομή στον χώρο, αναδύεται όλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα των χρόνων και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της.
Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων με μια περιοχή της πόλης λιγότερο γνωστή, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο. Απώτερος στόχος η ανασυγκρότηση/ανασύνταξη της ταυτότητας της περιοχής στη συνείδηση των κατοίκων, σε μια προσπάθεια επανένταξής της στις καθημερινές δραστηριότητες της πόλης.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 6 διαδρομές.

Ημερομηνίες: Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Νοεμβρίου
Ώρες εκκίνησης: 11:00, 12:00, 13:00
Σημείο εκκίνησης: πλατεία Δώδεκα Αποστόλων
Σημείο τερματισμού: Σφαγεία
Διάρκεια διαδρομής: περίπου 2 ώρες
Μήκος διαδρομής: 3-4 χλμ

Ιστότοπος: http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-walk/

MADE IN THESSALONIKI – Παράλληλη δράση:

Ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους παραγωγής της πόλης στο MADE in Thessaloniki, που έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό της, παραδοσιακούς αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς  οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν για την δουλειά τους. To MADE in Thessaloniki πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες  έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Η τέχνη της Υφάντρας: Υφαντική

Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο: Εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας

Μη μαδάς τη μαργαρίτα: Σχεδιασμός & κατασκευή κοσμημάτων

Παραδοσιακό τυπογραφείο στο Μπεζεστένι

Φαρμακείο της Φύσης: Εργαστήριο φαρμακευτικών προϊόντων

‘6 exi’ ceramics: Κεραμική

Aristotle Racing Team (ART): Μελέτη, σχεδιασμός & κατασκευή αγωνιστικού μονοθέσιου

Art 2 Wear: Σχεδιασμός & κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και αξεσουάρ από κουμπιά

Art Peckers: Σχεδιασμός & κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ

ArtStreet52: Ξύλινες κατασκευές

CONCREαTE: Δημιουργία τσιμεντένιων αντικειμένων

Elektronio Handcrafted Vehicles: Κατασκευή ηλεκτρικών ποδηλάτων

Eni Jewellery: Σχεδιασμός & κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων

Fabrica Fabrica: Σχεδιασμός & κατασκευή υποδημάτων

Heavy Baggage Design: Σχεδιασμός & κατασκευή πολιτιστικών δώρων

Jimmy Shoes: Σχεδιασμός & κατασκευή χειροποίητων υποδημάτων

Kallos Graphein: Καλλιγραφία

Karyon Design: Σχεδιασμός & κατασκευή αντικειμένων

Laskarina – Onarion: Σχεδιασμός & κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων

MiaTribe Social Cooperative Enterprise: Κοινωνικός συνεταιρισμός για τη διδασκαλία κατασκευής κοσμημάτων και πλεκτών

Part of a tree: Σχεδιασμός & κατασκευή χειροποίητων σανίδων και skateboards

Radio Nowhere & Nowhere Studios: Ψηφιακό ραδιόφωνο και στούντιο παραγωγής & ηχογραφήσεων

Resail: Σχεδιασμός & κατασκευή αξεσουάρ μέσα από επανάχρηση υλικών ιστιοπλοΐας

Stereosis Creative Photography: Φωτογραφικό εργαστήριο

Tufrogs: Σχεδιασμός & παραγωγή ενδυμάτων για όλη την οικογένεια

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: H Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide , που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος