52α Δημήτρια: ιστορίες τέχνης και πολιτισμού στη… σέντρα

Array

Για έναν ακόμη Οκτώβρη, τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης μας προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή τέχνης και πολιτισμού. Το φετινό φεστιβάλ που θα διαρκέσει από την 1η έως και τις 22 Οκτωβρίου 2017, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε τα Δημήτρια, ως ένα φεστιβάλ στο οποίο εμπεριέχονται όλες οι εκφράσεις της τέχνης και για το οποίο αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ανανέωσης. «Στα επτά χρόνια της θητείας μας προσπαθούμε να δώσουμε έναν άλλο αέρα, μια άλλη διάσταση στα Δημήτρια. Έχουμε πολύ χρόνο ακόμα μπροστά μας, για να αποδειχθεί αν το κατορθώνουμε ή όχι».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε μεταξύ άλλων πως φέτος ««Μας  έχουν συνεχώς στη… σέντρα. Είναι η 7η χρονιά της νέας διοίκησης στον δήμο. Σε όλες τις σχέσεις η 7η χρονιά είναι η οριακή. Ή θα συνεχίσουν τα Δημήτρια ή θα… διαλυθούν. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε “επαναστατικά. Το σίγουρο είναι ότι την επανάσταση θα την κάνουμε. Το αν η επανάσταση θα είναι… τέχνης ή θα είναι κάτι άλλο, θα δείξει» αναφερόμενη στο γεγονός ότι λίγους μήνες νωρίτερα, το περασμένο καλοκαίρι η διοργάνωση των 52ων Δημητρίων κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα.

Η Έλλη Χρυσίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυμεσική έκθεση «Revolution in Art», που θα φιλοξενηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017 στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ και βασίζεται στη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: «Θέλουμε να στηρίξουμε τη Συλλογή Κωστάκη. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, επιδιώκουμε να τονίσουμε το ρόλο που επιτελεί η τέχνη σε μια στιγμή κοινωνική και ιστορική και τον τρόπο που μπορεί να ταιριάξει ή να ανατρέψει τα γεγονότα, αλλά και πως επηρεάζεται ή επηρεάζει τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές».

Ο γενικός συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος και υπεύθυνος για το σκέλος των εικαστικών, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανοικτό κάλεσμα των φετινών Δημητρίων προς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, γεγονός που υποδηλώνει και την ταυτότητα της διοργάνωσης, η οποία ενθαρρύνει τη συλλογικότητα, το δημιουργικό κέφι και το ανοιχτό πνεύμα.

Εκ μέρους της καλλιτεχνικής επιτροπής, η Δήμητρα Κορωναίου, παρουσίασε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων χορού, επισημαίνοντας ότι διακρίνεται στα σκέλη των παραστάσεων και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.Ο Γιώργος Πεντζίκης, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην επιλογή του μουσικού προγράμματος, διευκρίνισε ότι η πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός πολύχρωμου και πολυεθνικού ‘’μπουκέτου’’ εκδηλώσεων.Ο Σάββας Πατσαλίδης, τέλος, τόνισε ότι από το σύνολο των 10 θεατρικών παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι έξι προέρχονται από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι κεντρική επιδίωξη υπήρξε η γεωγραφική διασπορά.

Τι θα δούμε στα φετινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ – τα highlights της διοργάνωσης:

Η έναρξη θα γίνει την Κυριακή 1η Οκτώβρη με την πολυμεσική έκθεση «Revolution in Art», που θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την τελευταία, το ΚΜΣΤ και το Artecitya. Φιλοξενώντας εικόνες κυρίως από την συλλογή Κωστάκη, η έκθεση παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων από το 1900 έως το 1923.
52α Δημήτρια: ιστορίες τέχνης και πολιτισμού στη… σέντρα

Φέτος συμμετέχουν πρωτοποριακές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και σχήματα από τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το  Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία κ.α.52α Δημήτρια: ιστορίες τέχνης και πολιτισμού στη… σέντραΣτη μουσική φέτος έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο 7 φορές υποψήφιος για Grammy  κουβανός πιανίστας Οmar Sosa (3/10),ο οποίος συμπράττει με τον πολυβραβευμένο Σενεγαλέζο τραγουδιστή και βιρτουόζο στην κόρα, Seikou Keita. Ξεχωρίζουν επίσης η συναυλία του Marius Preda (6/10,Μέγαρο Μουσικής Μ2), η ομάδα Κρουστών Precaustic του ΚΩΘ (7/10, Καπάνι), το σύνολο 6daEXIt (αίθουσα προβών ΚΟΘ 14/10) το Fontana Mix Ensemble (15/10 αίθουσα προβών ΚΟΘ) και το Flash Mob που θα γίνει σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας (20/10).

Στο θέατρο η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη (1/10, Θέατρο ΕΜΣ), η ομάδα Sfumato από την Βουλγαρία σε μια ονειρική εκδοχή έργων του Γκόγκολ (2/10,Άνετον), το «Our secrets» από τους Ούγγρους Bela Pinter and Company (4/10, Σφαγεία), το «Στέλλα κοιμήσου» από τον Γιάννη Οικονομίδη και το Εθνικό Θέατρο (5,6/10, Θέατρο ΕΜΣ), «Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω» από τους Hashart Theater Group (7-8/10), «Ο γενικός επιθεωρητής του Γκόγκολ» από το Ρουμάνικο Teatrul de Comedie (10/10, Σφαγεία), το Lippy από την ομάδα Dead Center που έρχεται από την Ιρλανδία (11/10,) «Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» σε σκηνοθεσία Κ.Φιλίππογλου (Άνετον 12-13/10) το «Γελοίο σκότος» του Βόλφραμ Λοτς από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (16,17/10, Αυλαία), από το Ιράν το Israfil’s Trumpet (19/10, Σφαγεία) και από την Κίνα και τοStar Theater Beijing το The Crossroads 2017 (22/10, Σφαγεία).

Στον χορό το «Lapses of light» της ομάδας της Πέρσας Σταματοπούλου (7/10, Σφαγεία), το σεμινάριο χορού από την Sarah Cernaux σε ρεπερτόριο Akram Khan (9/10, Γήπεδο μπάσκετ ΧΑΝΘ), και το «Moeder» (“Η Μητέρα”) μια παράσταση που συνδυάζει μουσική, χορό, θέατρο και στιγμές γεμάτες αντικρουόμενα συναισθήματα από την ομάδα του Βελγίου Peeping Tom (17/10, Μέγαρο  Μουσικής) που θα κάνει και σεμινάριο χορού (16/10, Κέντρο Ορχηστρικής Τέχνης Θεσσαλονίκης).

Στον κινηματογράφο τα ντοκιμαντέρ του Καμπούρογλου «How to steal a chair» (3/10) και του G. Baram Koudelka «Shooting Holy Land» (10-11/10).52α Δημήτρια: ιστορίες τέχνης και πολιτισμού στη… σέντρα

Στα εικαστικά η Νύχτα Τέχνης (3.10), αλλά και το «Photography in the Framework of Dimitria» με το οποίο και θα πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ. Πρόκειται για την έκθεση που θα κλείσει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης, στην οποία επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι θα βγάλουν φωτογραφίες από τα Δημήτρια, από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Οι καλύτερες θα απαρτίσουν μια έκθεση με την οποία και θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ στις 22/10 στα Σφαγεία.

Παράλληλες δράσεις των Δημητρίων:

Σε αυτές εντάσσονται και οι εκδηλώσεις της Parallaxi «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» για τα 100 χρόνια από την πυρκαγιά του 1917 (στις 23/9, 18.00-22.00 σε διάφορα σημεία της πόλης), το Kapani Project (4/10 στο Καπάνι), η «Ρωσική Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ (πρεμιέρα 25/10, Βασιλικό Θέατρο) και το 7Ply project, πολυθεματικό φεστιβάλ με επίκεντρο το skate (7/10 Γαλλικό Ινστιστιτούτο και Πάρκο Γαλλίας), ενώ φέτος ξεκινά και η συνεργασία με το Thess Brunch.

Οι εκδηλώσεις των «Δημητρίων» εκτείνονται χρονικά περί τις δέκα ημέρες πριν και μετά την τυπική έναρξη και λήξη της διοργάνωσης. Τα Δημήτρια θα «στεγασθούν» σε συνολικά είκοσι χώρους της πόλης (από το Γενί Τζαμί ως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής ως τα Σφαγεία, από το περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo ως το Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» κ.α), ενώ τα εισιτήρια για τις μουσικές – θεατρικές – χορευτικές παραστάσεις κυμαίνονται μεταξύ 5 και 18 (με «πολιτική των διοργανωτών» -όπως οι ίδιοι τόνισαν «τη μείωση -κατά το δυνατόν- έως κατάργηση των προσκλήσεων»).

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των Δημητρίων θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dimitria.thessaloniki.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος