Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας “Λευκού Μπαστουνιού”

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας “Λευκού Μπαστουνιού”15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποι μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

 Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατροRichard Hoover ο οποίος για να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους, πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.

Φέτος, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η ΑΜΚΕ Πρωτοπορία, διοργανώνουν σειρά δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας, σηματοδοτώντας την αξία της ανεξάρτητης, ασφαλούς και άνετης περιήγησης του ατόμου με οπτική αναπηρία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Για να συμβεί αυτό, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και οι εκπαιδευτές κινητικότητας συνεργάζονται με όλους τους φορείς ώστε να γίνουν όλο και περισσότεροι χώροι προσβάσιμοι.

 Οι δράσεις του ΚΕΑΤ για τον εορτασμό της ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού» στη Θεσσαλονίκη είναι οι εξής:

  •  Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του ΚΕΑΤ με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας για την προσβασιμότητα του Πάρκoυ Λειβήθρων από τα άτομα με οπτική αναπηρία και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητών του ΚΕΑΤ στο Πάρκο Λειβήθρων, την Παρασκευή 14/10, στις 9.00 το πρωί. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια όπως: Ηχητική ξενάγηση των συμμετεχόντων με τη χρήση MP3 και απτικών κειμένων και χαρτών, παιχνίδι «Παίζοντας ανασκαφή», θεατρικό παιχνίδι με κατασκευή μάσκας/προσωπείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, εργαστήριο φυσικής δόμησης και εργαστήριο συντήρησης.

     • Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών και τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι δράσεις του Κέντρου στις 17/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών και στις 18/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος