” Άρις Γεωργίου – Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία” : Έκθεση φωτογραφίας στο ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας ” Άρις Γεωργίου – Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία” την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108. Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου – 7 Απριλίου 2019. Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η “Αμερική του 1978” υπήρξε ίσως η πλέον θεμελιακή ενότητα του φωτογραφικού έργου τού Άρι Γεωργίου. Προϊόν του πρώτου μεγάλου ταξιδιού σε αυτή τη χώρα που επί δίμηνο διέσχισε από Δυσμάς προς Ανατολάς, αποτέλεσε το υλικό της πρώτης του ατομικής έκθεσης με τίτλο “Φωτογραφίες απ’ την Αμερική”. Η στιγμή για να γίνει αντικείμενο μονογραφίας ήρθε το 2018, 40 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο ταξίδι στη μυθική χώρα της εφηβείας του, και αποφασίστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης να αποτελέσει μια “δίδυμη” εκδοτική χειρονομία ταυτόχρονα με την παράλληλη έκδοση της “Ρωσίας του 1998”. Επετειακή και η τελευταία, 20 χρόνια μετά την Αμερική και 20 πριν από το 2018, έρχεται να αντιπαρατεθεί ως φωτογραφική μαρτυρία προς τη νεανικότερη ματιά του τού “άλλου πόλου”.

” Άρις Γεωργίου – Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία” : Έκθεση φωτογραφίας στο ΜΙΕΤ

Διότι, όπως λέει ο ίδιος, «…για τη δική μας γενιά, οι δύο χώρες, κυρίως με την πολιτική μορφή που είχαν μεταπολεμικά, με τη γνωστή αντιπαλότητα, ασυμβατότητα, την “ασυμφωνία χαρακτήρων” τους, αποτελούσαν το “αιώνιο” ―στα δικά μας μάτια του τότε― “δίπολο” της ασταθούς / ευσταθούς ισορροπίας που “δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να ανατραπεί”».

” Άρις Γεωργίου – Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία” : Έκθεση φωτογραφίας στο ΜΙΕΤ

Τα δύο παράλληλα βιβλία, “Η Αμερική σε 78 στροφές” και “Ρωσία ’98, Μετά το παραπέτασμα”, με τις 200 σελίδες το καθένα τους και με δύο κορυφαία κείμενα από τον Γιώργο Χουλιάρα και τον Robin Baker αντίστοιχα, έρχονται να θυμίσουν σε ποιο βαθμό, «…εμείς οι εκτός Αμερικής και εκτός Ρωσίας “μικροί” πολίτες του δυτικού κόσμου, είχαμε διαμορφωμένα και παγιωμένα αντανακλαστικά αντίληψης του Κόσμου μέσα από την εικόνα που οι δύο μεγάλες χώρες εξέπεμπαν ερήμην μας».

Παρότι ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα δύο βιβλία παρουσιάζονται στο πλαίσιο μιας ενιαίας έκθεσης με τίτλο Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία σε επιμέλεια Γιάννη Επαμεινώνδα, όπου η ανάμειξη και η γειτονία εικόνων από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, επιχειρεί να αναδείξει ομοιότητες και διαφορές των δύο τόπων, να εντοπίσει και να συνδιαλεχθεί με πιθανές ή απίθανες ζεύξεις και διαζεύξεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άρις Γεωργίου (Θεσσαλονίκη, 1951) είναι αρχιτέκτων. Έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό εκθέσεων και εκδόσεων φωτογραφίας και ζωγραφικής. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε ποικίλες εκδόσεις και περιοδικά, όπως και στα βιβλία του Φωτοπαρακείμενα των εκδόσεων Εντευκτηρίου, Ανέκαθεν και τουναντίον του βιβλιοπωλείου της Εστίας,  Η Παπαμάρκου και τα Πέριξ και Ωτο-μπιο-γκραφί των εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

INFO – έκθεσης Άρι Γεωργίου «Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία»

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Βίλα Καπαντζή – Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108

Ταχ. Διευθ.: Τ.Θ. 50742, 54014 Θεσσαλονίκης 22

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:00

Διάρκεια

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου έως και Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ωράριο λειτουργίας

Από Τρίτη έως και Κυριακή: 10.30-18.00

Δευτέρα: κλειστά

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Πληροφορίες

τηλ.     2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30

και       2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΟΑΣΘ

αν κινείστε προς το κέντρο: 3Κ, 5, 6, 8 (στάση Ανάληψη)

αν κινείστε προς τα νοτιοανατολικά: 3Κ, 5, 6, 8 (στάση Πέτρου Συνδίκα)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος