Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης  τιμάται παγκόσμια με πλήθος εκδηλώσεων από την Unesco. Στη Θεσσαλονίκη πλήθος φορέων τιμά την ποίηση και τους ποιητές με διάφορες εκδηλώσεις την 21η Μαρτίου, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Δράσεις της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 19.00 στη στέγη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Δημοσθένους 4, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ποιήματα Ποιητικής που θα παρουσιάσουν μέλη της Εταιρίας. Επίσης 20 πανό με ποιήματα γνωστών ποιητών της Θεσσαλονίκης θα αναρτηθούν στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ (Αγίας Σοφίας και Εγνατία) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Τρίτη 21 Μαρτίου,  με πρωτοβουλία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

poiisi-843x580

12η Γιορτή Ποίησης–  Γιορτή των Ποιητών από το ΣΕΚΒΕ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση , την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Κουντουριώτου 17( απέναντι από το Λιμάνι ). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η 12η Γιορτή Ποίησης– η Γιορτή των Ποιητών είναι αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» και πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO για την ημέρα αυτή. Κάθε χρόνο συμμετέχουν λογοτέχνες –ποιητές από την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. «Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» και από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παρουσία των ηθοποιών του δίνει δυναμικό παρών στην εκδήλωση. Παράλληλα συμμετέχουν και μαθητές γυμνασίων και λυκείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης που διοργανώνει ο ΣΕΚΒΕ κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-αναφορά για το «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατο του», Φίλιππος Γράψας ποιητής-στιχουργός, δημιουργός μεγάλων επιτυχιών
-απαγγελίες ποιημάτων από λογοτέχνες-μαθητές και το κοινό που επιθυμεί να διαβάσει ένα δικό του ποίημα η αγαπημένου του ποιητή
– απαγγελίες από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Αλέξη Κατερίνα ,Βλάχου Μομώ, Ευαγόρου Γιώργος , Παπαδόπουλος Χάρης
Μουσικές παρεμβάσεις:
-μεικτή χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης ΄΄Πυθαγόρας΄΄
Διευθύνει ο Γιάννης Κούκας
Ντίνα Παπαϊωάννου, καταξιωμένη ερμηνεύτρια – ποιήτρια θα αποδώσει κομμάτια των:
Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι ,Γ. Σπανό, Σ. Ξαρχάκο, Μ.Τόκα κ.ά, στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παπαδόπουλος
-Κατερίνα Μακρή, σοπράνο, θα ερμηνεύσει κομμάτια των : Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζιδάκι και
Ε. Ρεμπούτσικα , στο πιάνο συνοδεύει η Αλεξάνδρα Δοσοπούλου.

datauri-file

Εκδήλωση από τον 958 της ΕΡΤ3 «Να δω τους ποιητές πρόλαβα εγώ» (στιχ. Διονύση Σαββόπουλου)

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. (Είχε προηγηθεί αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία κατά σειρά από τους Μιχαήλ Μήτρα, Κώστα Στεργιόπουλο, Λύντια Στεφάνου και Βασίλη Βασιλικό.Έκτοτε η ημέρα τιμάται παγκοσμίως με πλήθος εκδηλώσεων  από την UNESCO.

O 958 της ΕΡΤ3, με πίστη στη φράση του Eugène Delacroix “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση” προσκαλεί το κοινό την Τετάρτη 22 Μάρτη, 8 μ. μ. στο πολιτιστικό καφενείο «Η Πρίγκηπος». (Αποστόλου Παύλου, απέναντι από το τουρκικό προξενείο) για να τιμήσουμε ποιητές στα δικά τους ποιήματα και να ακούσουμε μελοποιημένη ποίηση. Προσκεκλημένοι ποιητές: Μάρκος Μέσκος, Ρούλα Αλαβέρα, Μαρία Κέντρου- Αγαθοπούλου, , Τόλης Νικηφόρου, Χλόη Κουτσουμπέλη, Σταύρος Ζαφειρίου, Δημήτρης Μπρούχος, Αναστασία Γκίτση, Αλισάνογλου Γιώργος, Βασίλης Αμανατίδης, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Άγγελος Ευθυμιάδης, Βαγγέλης Τασιόπουλος, Γιώργος Καλιεντζίδης, Τέλλος Φίλης, Θωμάς Κοροβίνης, Καλλιόπη Εξάρχου, Στέλλα Γεωργιάδου, Δημήτρης Λεοντζάκος, Δήμητρα Κατιώνη, Δημήτρης Θαβωίδης
Καλλιτέχνες στην ενότητα Μελοποιημένη ποίηση : Γιώργος Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Δημήτρης Νικολούδης, Έλσα Μουρατίδου, παίζουν Κώστας Ματσίγκος, Σάκης Κοντονικόλας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη- συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης ΕΡΤ3 και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. 

Εκδήλωση στον ΙΑΝΟ από τις εκδόσεις ΠΑτάκη

Τέλος, οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS (Αριστοτέλους 7) γιορτάζουν την ημέρα με μια εκδήλωση στις 21 Μαρτίου, στις 19:00 αφιερωμένη σε δυο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα, τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα βιβλίαΧίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αγαθή Δηµητρούκα. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Βρεττός δάσκαλος-ποιητής, Αναστασία Γρηγοριάδου δημοσιογράφος, Δήμητρα Μήττα φιλόλογος-συγγραφέας.

Μοιράσου το άρθρο: