Τιμώντας την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη, η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει προς τιμήν του έκθεση με τα έργα του, από την Πέμπτη 14 έως και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 18.30 και θα είναι παρών και ο ίδιος ο Γιώργος Φαρσακίδης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 17.00 έως τις 21.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που έχει προγραμματιστεί για 14 – 15 – 16 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Ο Γ. Φαρσακίδης, σύμβολο της ιστορίας της Αριστεράς, γεννήθηκε το 1924 στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης και έζησε στο σπίτι της Φιλικής Εταιρείας, που ήταν ιδιοκτησίας του πατέρα του. Τους τίτλους ιδιοκτησίας παραχώρησε στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και τα αντικείμενα του σπιτιού, που αναβιώνουν ένα τυπικό αστικό σπίτι της ελληνικής παροικίας της Οδησσού, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1934 θα ζήσει στη Θεσσαλονίκη τα γεγονότα του Μάη του ’36, τον πόλεμο του ’40, τη γερμανική Κατοχή και θα συμμετάσχει στην Αντίσταση. Ανταρτοεπονίτης, σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών, δύο φορές τραυματίας σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους, έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης δεκαεξίμισι χρόνια. Αυτοδίδακτος στους τόπους της κράτησής του, ζωγραφίζει και χαράζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Μοιράσου το άρθρο: