Μαύρη επέτειος η σημερινή και η μνήμη των εργαζόμενων στην ΕΡΤ γυρνάει πέντε χρόνια πίσω, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ  φιμώνοντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.

Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των μονάδων αποκατάστασης τάξης σε κάποιους πομπούς. Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο και εκδιώκουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το ίδιο βράδυ βγαίνει στον «αέρα» το ιστορικό υπαίθριο δελτίο ειδήσεων με την Αγλαΐα Κυρίτση και τα ΜΑΤ παρατεταγμένα έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου. Η μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της Ελεύθερης ΕΡΤ συνεχίζεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός EΡΤοpen στην Αθήνα, που μεταδίδει το κεντρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, με τη σημαντική βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών.

Στις 5 Μαΐου 2014 ιδρύεται η ΝΕΡΙΤ ως υποκατάστατο της καταργηθείσας ΕΡΤ, ο αγώνας όμως των εργαζομένων συνεχίζεται. Ένα χρόνο μετά, στις 29 Απριλίου 2015, ψηφίζεται στη Βουλή και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμος 4324 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015, η ΕΡΤ επαναλειτουργεί και ο Πάνος Χαρίτος καλωσορίζει τον κόσμο μέσα από το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ακριβώς δύο χρόνια μετά το μαύρο.

H δημόσια ραδιοτηλεόραση φέτος θα συνεισφέρει 65 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, ενώ η η διεισδυτικότητα του προγράμματος της ΕΡΤ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από το 2015 και μετά, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σε ένδειξη μνήμης , για την ημέρα εκείνη, οι εργαζόμενοι της ραδιοφωνίας της Θεσσαλονίκης, μοίρασαν συμβολικά τριαντάφυλλα στους διερχόμενους, θυμίζοντας τους τον αγώνα τους για μια ΕΡΤ δημοκρατική και αντικειμενική.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: