«4ο Διεθνές Σεμινάριο τενοντομεταθέσεων άνω άκρου σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα»

Array

Ιατροί από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Τουρκία και τη Ρουμανία θα έρθουν στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για να εκπαιδευτούν στο «4ο Διεθνές Σεμινάριο τενοντομεταθέσεων άνω άκρου σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα» που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 22 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής και στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α) του ΑΠΘ.

Το Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων του ΑΠΘ ξεκίνησε το 2015, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Κ. Γκιβίση. Το Σεμινάριο είναι μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ευρώπη, η γνώση του παρέχεται σε διεθνές επίπεδο και έχει ήδη καθιερωθεί, ως θεσμός, στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι Καθηγητές πλαισιώνουν κάθε χρόνο τις εργασίες του, προσφέροντας την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι από το εξωτερικό.

Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.α.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο.

Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. 250.000 έως 500.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών.

Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι στη χειρουργική του άνω άκρου. Είναι επεμβάσεις οι οποίες, εφόσον πραγματοποιηθούν από έμπειρους χειρουργούς και με σωστό σχεδιασμό, μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του άνω άκρου.

Το Διεθνές Σεμινάριο του 2018 διοργανώνεται  από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ του Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική & Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης ενώ φέτος συμμετέχει και η Βαλκανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής. Το Σεμινάριο τελεί την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Με στόχο τη σφαιρικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του άνω άκρου, στο πρακτικό μέρος του Διεθνούς Σεμιναρίου θα διδαχθούν εκτός των τενοντομεταθέσεων και μέθοδοι εφαρμογής δερματικών κρημνών (μονάδες ιστών) για την κάλυψη ελλειμμάτων του άνω άκρου από πλαστικούς και ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Έτσι η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από την ενεργό συμμετοχή των πλαστικών χειρουργών στο πρακτικό μέρος.

Στο Διεθνές Σεμινάριο θα εκπαιδευτούν, σε 12 πτωματικά παρασκευάσματα, 36 ιατροί (πλήρως κλεισμένο – fully booked), ενώ το θεωρητικό μέρος, που αφορά στις δυνατότητες και τεχνικές των τενοντομεταθέσεων, καθώς και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι ανοιχτό σε φοιτητές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς.

Η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί με έναν πρωτότυπο τρόπο, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες αμερικανικές τηλεοπτικές υπερπαραγωγές που έχουν επίκεντρο το επάγγελμα του ιατρού, όπως το Grey’s Anatomy, το House, M.D., το ER κ.ά.

Συγκεκριμένα, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Μπέτυ Κακλαμανίδου, στην πρωτότυπη διάλεξη της, με τίτλο «Medical TV Dramas: The Truth Of Fictional Doctors and The Fiction of True Representations-Ιατρικές Σειρές στην Αμερική: Η αλήθεια των μυθοπλαστικών ιατρών και η μυθοπλασία των πραγματικών αναπαραστάσεων» θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους η ιατρική μυθοπλασία επηρεάζει το τηλεοπτικό κοινό και παρέχει μία νέα αντίληψη αλλά και γνώση για την ιατρική επιστήμη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ