Μπλε φάλαινα: Καταγγελίες για κρούσματα και στην Ελλάδα

Επικίνδυνες και ίσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει και στη χώρα μας το διαδικτυακό παιχνίδι με την ονομασία «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» που ξεκίνησε από τη Ρωσία πριν από περίπου 4 χρόνια και έχει θύματα εφήβους ακόμα και στη Βραζιλία.

Στη χώρα μας ,στις αρχές Μαΐου, έγινε μια καταγγελία στην υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από μητέρα μαθήτριας από την Κατερίνη που την βρήκε με σημάδια από ξυραφιές στα πόδια και στα χέρια. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο και για δεύτερη έφηβη με σημάδια στο κορμί της από ξυραφιές χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται καθώς δεν υπάρχει ακόμα σχετική καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι πολλαπλών προκλήσεων που δίνονται σε εφήβους ηλικίας από 12 έως 15 χρόνων μέσω διαδικτύου με τη μορφή του «αν τολμάς»… Το παιχνίδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει 50 διαφορετικά στάδια – «εντολών» που ξεκινούν την πρώτη μέρα με απλές προκλήσεις και καταλήγουν προς το τέλος σε προκλήσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία αλλά ακόμη και τη ζωή των εφήβων που συμμετέχουν, αφού στις τελικές προκλήσεις ο έφηβος καλείται να τολμήσει να τερματίσει τη ζωή του με χάπια ή απαγχονισμό. Το blue Whale Challenge όπως διεθνώς είναι γνωστό ευθύνεται για αυτοτραυματισμού εφήβων, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια, επικίνδυνες προκλήσεις σε σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και αυτοκτονίες νεαρών κυρίως κοριτσιών σε Ρωσία και Βραζιλία. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον 21χρονο Φίλιπ Μπούντεκειν φοιτητή στο τμήμα ψυχολογίας γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis – αλεπού, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών, στις οποίες είχε άμεσα εμπλακεί και από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει συλληφθεί. Κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφάλειας Κρέστι στην Άγια Πετρούπολη και έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες. Σύμφωνα με την Daily Mail οι αυτοκτονίες λόγω του παιχνιδιού έχουν φτάσει τις 160.
Το διαδικτυακό παιχνίδι ξεκίνησε να παίζεται στη Ρωσία το 2013 και φαίνεται το τελευταίο διάστημα να εισέρχεται και σε ευρωπαϊκές χώρες ,όπως η Αγγλία , ενώ και στη χώρα μας η ελληνική αστυνομία καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια δοκιμασία, υπάρχει και μια της μικρής νεράιδας, ή όποιον πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για τα θέματα αυτά να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους : Τηλεφωνικά: 11188
Ρεπορτάζ: Μαρία Τραυλού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ