«Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος», με τη σημερινή 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Με αυτά τα βήματα όμως μόνο, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν βασίζονται στον εθνικισμό, στη φοβικότητα και στην εσωστρέφεια ή στην αδράνεια, αλλά στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία».

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός τους.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν:

Τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Σερβίας, για την οποία σημειώνουν ότι έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια χώρα με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.

Τη στήριξη τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για:

Την Σύνοδο «16+1», της Κίνας με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια.

Τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή – για πρώτη φορά – της Ελλάδας, στην οποία θα πάρει μέρος ο κ. Τσίπρας.

Την Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τη Ρουμανική το πρώτο εξάμηνο του 2019 και τις προτεραιότητές τους, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: