Δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην α΄φάση του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Γκόνου

Αισιόδοξος ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς υποψήφιων επενδυτών, εμφανίστηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Αθανάσιος Σχίζας, ο οποίος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να δώσει άλλη παράταση για την κατάθεση προσφορών. Η σχετική προθεσμία λήγει 1 το μεσημέρι της 20ής Σεπτεμβρίου 2018, κατόπιν παράτασης περίπου τεσσάρων μηνών, που είχε δοθεί “για την αρτιότερη προετοιμασία των φακέλων προσφορών από τους ενδιαφερόμενους”.
“Κρίνοντας από την πορεία της όλης διαδικασίας μέχρι σήμερα, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Πιστεύω ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον πέντε προσφορές” υπογράμμισε ο κ.Σχίζας, ενώ ερωτηθείς αν εξαιτίας της παράτασης που είχε δοθεί στην προθεσμία κατάθεσης προσφορών τροποποιήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, τόνισε: “Δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα τρέξουμε τη διαδικασία με ταχείς ρυθμούς και στόχος μας παραμένει η ανάδειξη του επενδυτή (σ.σ. προσωρινού αναδόχου) μέχρι το τέλος του 2018, ώστε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 -θα γίνει προσπάθεια και για το πρώτο εξάμηνο- να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης (σ.σ. η σύμβαση αφορά παραχώρηση για διάστημα 50 ετών)”.
Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ώς προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης των περίπου 670 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου – δηλαδή αν αυτός θα αξιοποιηθεί ενιαία ή με κατάτμησή του – ο κ.Σχίζας, απάντησε ότι αυτό “θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των δύο μηνών του ανταγωνιστικού διαλόγου”, στο πλαίσιο του οποίου θα προσδιοριστούν η φύση του διαγωνισμού και η σύμβαση, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του έργου, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση Εμπορευματικού Κέντρου στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη”.
Μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την έκταση είχαν εκδηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο δύο εταιρείες, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Belterra (σ.σ. η δεύτερη συμμετέχει και στο σχήμα που απέκτησε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης).
Υπενθυμίζεται, ότι στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, που είχε δώσει στις 17 Απριλίου 2018 το σχήμα του γερμανικού fund DIEP (47%) με τη γαλλική Terminal Link, θυγατρική του κολοσσού CMA CGM (33%) και τη Belterra Investments Ltd του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη (20%), ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Αρτούρ Νταβιντιάν (Arthur Davidyan), απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η εταιρεία θα συμμετάσχει εκ νέου στη διαγωνιστική διαδικασία, είχε σημειώσει ότι ο Όμιλος Σαββίδη συμμετείχε στον διαγωνισμό “διερευνητικά”, γιατί εντόπισε τη δυνατότητα πιθανών συνεργιών του λιμένος με ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο. Τον φάκελο για το εμπορευματικό κέντρο είχαν παραλάβει περισσότερες από δέκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι ΕΤΒΑ, Κuehne+Νagel, Valeur και Δομοτεχνική.
“Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας” αναφέρεται στην περιγραφή του ακινήτου στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, όπου επισημαίνεται ότι το γεωτεμάχιο εμβαδού περίπου 670.000 τετραγωνικών, διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΟΑΣΕ με τον νόμο 3534/2007. Η έκταση διαθέτει συνδέσεις με το λιμάνι και τον εμπορικό σταθμό του ΟΣΕ, οι οποίες όμως θα πρέπει να αναβαθμιστούν, όπως και οι οδικές προσβάσεις, αν στον χώρο λειτουργήσει μεγάλο εμπορευματικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους.
Σήμερα, μέρος της έκτασης του πρώην στρατοπέδου ενοικιάζεται από την εταιρεία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τη λειτουργία κέντρου διανομής αγωγών, αλλά η σχετική σύμβαση μίσθωσης λήγει στο τέλος του 2018, οπότε ο χώρος θα είναι εξολοκλήρου διαθέσιμος για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, όταν “μπει” ο επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ.
Με βάση δε την πρόσκληση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ, “η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης, υπολογιζόμενη με αντικειμενική μέθοδο (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 8 ν. 4413/2016), ανέρχεται κατά προσέγγιση (τιμές σε καθαρή παρούσα αξία) σε ποσό 215 εκατ. ευρώ”.
Υπενθυμίζεται, ότι ο υποψήφιος επενδυτής, ή κάποιο μέλος της κοινοπραξίας, αν πρόκειται για τέτοια, δεν αρκεί να είναι κατασκευαστής, αλλά πρέπει να διαθέτει ικανοποιητική ειδική εμπειρία στους τομείς της συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης εμπορευματικών κέντρων ή/και κλειστών ή ανοικτών αποθηκευτικών χώρων, συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 75.000 τετραγωνικών μέτρων, για συνεχόμενο χρονικό διάστημα τριών ετών κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας._
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλεξάνδρα Γούτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ