Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Δημοκρατίας, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, η οποία καταγγέλλει νέο περιστατικό επίθεσης εργοδότη σε διανομέα φαγητού, που εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, το περιστατικό έγινε χθες και ο ιδιοκτήτης άσκησε τόσο σωματική όσο και λεκτική βία.
Ο διανομέας φαγητού κατήγγειλε ότι «δέχτηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη γιατί κάποιος πελάτης παραπονέθηκε ότι τον κοίταξε στραβά. Όταν επέστρεψε από μια παραγγελία ο ιδιοκτήτης τον τραβούσε από τον γιακά και τον έσπρωχνε επί δέκα λεπτά. Τον απείλησε ότι θα «τον κατεβάσει στο υπόγειο και θα τον θάψει» ότι «θα βάλει μπράβους και θα τον βρούνε νεκρό σε ένα χαντάκι». Επιπλέον , ο διανομέας φαγητού, σύμφωνα με την καταγγελία, εργαζόταν τρεις μήνες υποασφαλισμένος (4 ώρες/μέρα, ενώ εργαζόταν εξαήμερο και δωδεκάωρο) με δικό του μηχανάκι και βενζίνες και δεν έλαβε δώρο .Χριστουγέννων.


«Το τέταρτο βίαιο περιστατικό δείχνει ότι οι επιθέσεις στους συναδέλφους από εργοδότες, όχι μόνο τυχαίες δεν είναι, αλλά εντάσσονται στα πλαίσια ενός νέου συστήματος εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπου οι εργοδότες μας συμπεριφέρονται κυριολεκτικά ως δουλοπάροικους, πληρώνοντας και ασφαλίζοντας μας όσο θέλουν, εκμεταλλευόμενοι τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και την έλλειψη κάθε ελέγχου από τους υπευθύνους!» επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας  Ανδρέας Νεφελούδης στην εκπομπή Πρώτη Είδηση της ΕΡΤ1 και είπε «Είναι ποινικό. Όποιος τραμπουκίζει σε βάρος του εργαζόμενου , η αστυνομία πρέπει να παρέμβει, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, παρά μόνο την καταγγελία και την μήνυση. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά του, κάναμε την εγκύκλιο που ήταν οδηγίες κυρίως προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να μπορέσουν να ξέρουν τι ελέγχουν, κάνουμε μια διαδικασία διαλόγου που τελειώνει τώρα. Σήμερα έχω μια συνάντηση με όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών, πέρα από το delivery, για να δούμε τι έχουν και αυτοί να συζητήσουμε, έχουμε με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και κλείνουμε την διαδικασία της δικής μας επεξεργασίας πια για να κάνουμε βελτιωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις».

 

Μοιράσου το άρθρο: