Περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο

Δεινόσαυροι σε φυσικό μέγεθος, πραγματικά απολιθώματα του τριχωτού μαμούθ, πάρκο των θηλαστικών,  μουσείο Ελληνικού παραδοσιακού παιχνιδιού, αρχαιοελληνικό αγρόκτημα και η μεγαλύτερη σε ύψος ποντιακή λύρα, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων , που βρίσκεται στο 7ο χλμ Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου.

Σε μια έκταση 8 στρεμμάτων αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση με δεινόσαυρους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ομοιώματα και πραγματικά απολιθώματα χιλιάδων χρόνων  το πρόγραμμα  του περιβαλλοντικού πάρκου έχει υλοποιηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της παλαιοντολόγου & καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Ευαγγελίας Τσουκαλά και του διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick Mol, επιστημονικό συνεργάτη στο μουσείο του Rotterdam στην Ολλανδία. Ο πολυχώρος είναι προτεινόμενος για εκπαιδευτική εκδρομή από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο

Θεματικές ενότητες Περιβαλλοντικού Πάρκου Δεινοσαύρων.

Πάρκο Δεινοσαύρων:

Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων οι επισκέπτες παρακολουθούν έκθεση με 70 δεινοσαύρους σε φυσικό μέγεθος (με κίνηση και στατικοί). Την έκθεση κοσμεί αληθινό απολίθωμα από την εποχή των Δεινοσαύρων. Ο Κεϊχούσαυρος (Keichousaurus hui) ήταν ένα θαλάσσιο Ερπετό της Τριαδικής περιόδου που άνηκε στα Παχυπλευροσαύρια (Pachypleurosauria). Έζησε στην Κίνα περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μουσείο Μαμούθ – Ice Age:

Εδώ οι επισκέπτες εξερευνούν την τελευταία ψυχρή περίοδο σε μια σειρά από παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν.Ερευνούν τις συνθήκες που επικράτησαν στην γη, τα θηλαστικά που υπήρξαν και προσαρμόστηκαν στο εξαιρετικά ψυχρό κλίμα άλλα και αυτά που εξαφανίστηκαν. Πρόκειται για ένα πραγματικό μουσείο που περιλαμβάνει πραγματικά απολιθώματα του τριχωτού μαμούθ, του Τριχωτού Ρινόκερου, του Βίσωνα της Στέπας αλλά και πραγματικό κομμάτι δέρμα και τρίχες από Μαμούθ.

Πάρκο Θηλαστικών:Το πάρκο των θηλαστικών περιλαμβάνει 68 θηλαστικά της σημερινής εποχής, σπάνια θηλαστικά που έζησαν κατά το παρελθόν στην Ελλάδα σε φυσικό μέγεθος και έκθεση με προϊστορικά ερπετά της Ελλάδας. Την έκθεση κοσμεί η μεγαλύτερη ανακάλυψη της παγκοσμίου φήμης παλαιοντολόγου κ. Ευαγγελία Τσουκαλά ο «Μαστόδοντας της Μηλιάς» των Γρεβενών.

Σπήλαιο:
Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. δημιουργήθηκε ‘Το Σπήλαιο της Εξέλιξης’ το οποίο είναι ένα ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους ( φιγούρες Homo Sapiens κ.α.) και βλέπουν βραχογραφίες και συλλογή με λίθινα εργαλεία).

Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού:Το διαδραστικό μουσείο Ελληνικού παραδοσιακού παιχνιδιού είναι η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα με ,περίπου, 300 παιχνίδια- κατασκευές  που έπαιξαν τα παιδιά από την αρχαιότητα ως σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την έκθεση έχει δημιουργήσει και επιμεληθεί ο δάσκαλος κ. Γ. Τσιώνας μετά από εικοσιπενταετή έρευνα.

Μουσείο Μουσικών Οργάνων Αρχαίων Ελλήνων:

Στην είσοδο του μουσείου βλέπουμε την μεγαλύτερη Ποντιακή Λύρα στον κόσμου ύψους 6 μέτρων.Μια σπάνια συλλογή με τα σημαντικότερα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων  ήταν διαποτισμένος από τη μουσική (που ήταν βέβαια αναπόσπαστη με την ποίηση και την όρχηση). Η αρχαιοελληνική μουσική είχε τεράστια ποικιλία με τους πολλούς διαφορετικούς “τρόπους” (μιξολύδιο, λύδιο, φρύγιο, δώριο, αιώλιο, ιώνιο, κ.ά.) αντί των δύο (της μείζονος και ελάσσονος κλίμακος) της σύγχρονης δυτικής μουσικής.

Ο Λαβύρινθος της Ελληνικής & Παγκόσμιας Μυθολογίας & η σχέση της με την Παλαιοντολογία:

Η συγκεκριμένη έκθεση στηρίζεται στις έρευνες της παγκοσμίου φήμης Ιστορικού Adrienne Mayor. Η Adrienne Mayor ( Επιστημονική Σύμβουλος για την όλη έκθεση) είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην παγκόσμια μυθολογία και τον συσχετισμό της με τα παλαιοντολογικά ευρήματα. Η έκθεση έχει τη μορφή ενός Λαβυρίνθου (Μινώταυρου) και εκεί οι επισκέπτες παρακολουθούν τις σημαντικότερες μορφές-φιγούρες της Ελληνικής & Παγκόσμιας μυθολογίας.

Περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο

Αρχαιοελληνικό αγρόκτημα: Το αρχαιοελληνικό αγρόκτημα εκτείνεται σε μια έκταση 4 στρεμμάτων και περιλαμβάνει θεματικές αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος που απεικονίζουν τις βασικές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα, τα επαγγέλματα και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής. Η κατασκευή του είναι στα πρότυπα της αρχαιότητας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επισκέψεις από συλλόγους και σχολεία πραγματοποιούνται καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 2310686544.

www.parkodeinosauron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ