Σκόπια, 14 Νοεμβρίου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Φραγκόπουλου)

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι) στις 20 ή 21 Νοεμβρίου ,δήλωσε χθες το βράδυ, από την Λιουμπλιάνα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι ήταν λογικό, μετά τις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα και στις οποίες το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) κατήγαγε μεγάλη νίκη, να υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Πραγματικά, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε μία τέτοια φιλική ατμόσφαιρα, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι στη χώρα του επιχειρείται μία προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, στη γραμμή κυβέρνησης, Προέδρου της χώρας (Γκιόργκι Ιβάνοφ) και αντιπολίτευσης (της οποίας ηγείται το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι) η οποία όμως ,όπως είπε, «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».

Μοιράσου το άρθρο: