Καμπάνια ενημέρωσης νέων και εφήβων κατά του εθισμού σε ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ξεκινά το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού «Απεξάρτηση» σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο «Απεξάρτηση» καλεί τους εκπαιδευτικούς φορείς σε συνεργασία, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εφήβων και νέων.
«Στόχος μας είναι η πρόληψη και η αποτροπή συμπεριφορών εθισμού από μικρή ηλικία ακόμη, με όπλο μας την ενημέρωση μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής», σημειώνει ο σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου «Απεξάρτηση», Κώστας Γκαρέλης. Η πρώτη εκδήλωση -στο πλαίσιο της καμπάνιας- πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια με τη συμμετοχή των μαθητών της β’ και γ’ γυμνασίου, με θέμα «Εθισμός και έφηβοι: Η απώλεια της ελευθερίας». Ο κ. Γκαρέλης εξήγησε τι είναι εθισμός, πώς προκαλείται και πού οδηγεί, ενώ αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες πρόληψης. Παράλληλα, ενημέρωσε τα παιδιά από πού μπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωπα με επικίνδυνες καταστάσεις ή συμπεριφορές. Τέλος, συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε στα ερωτήματά τους.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΙΙΕΚ Δέλτα εντός του Δεκεμβρίου και θα αφορά την ενημέρωση των σπουδαστών του σχετικά με θέματα εθισμού και απεξάρτησης.
Εθισμός είναι μία εσωτερική κατάσταση, που ωθεί το άτομο να συνάπτει σχέσεις σκλαβιάς με πρόσωπα, καταστάσεις ή πράγματα. Ο εθισμός δεν είναι ασθένεια αλλά μία στάση ζωής ταυτόσημη με το φόβο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να εθιστεί στις ανθρώπινες σχέσεις, τις ουσίες, το αλκοόλ, τον τζόγο, το σεξ, το φαγητό, τα χρήματα, το life style και τη δύναμη. Πίσω, όμως, από όλους αυτούς τους εθισμούς, κρύβεται ο εθισμός στο φόβο.
Ο εθισμός προλαμβάνεται και θεραπεύεται με την αλλαγή στάσης ζωής. O έφηβος πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τα εξής: εκγύμναση, σωστή διατροφή, έλεγχο ύπνου και αναπνοής, αποδοχή συναισθημάτων και αυτοπαρατήρηση.
Το Κέντρο «Απεξάρτηση», Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού (www.apexartisi.gr), ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προσφορά βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα. Απευθύνεται σε όσους είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά και αλκοόλ, βοηθώντας τους να νικήσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν νέα προοπτική στη ζωή.
Οι θεραπευτές του Κέντρου διαθέτουν γνώση και εμπειρία, ώστε να προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον εθισμό. Tο θεραπευτικό πρόγραμμα αποτελεί συνδυασμό τριών θεραπευτικών προσεγγίσεων: της υπαρξιστικής, της προσωποκεντρικής και της γνωστικοσυμπεριφορικής. Μέχρι σήμερα, το 88% των ατόμων που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμένει καθαρό.

Μοιράσου το άρθρο: