Κατάθεση στεφάνων στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο του Πολυτεχνείου

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της εξέγερσης. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974», της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του ΚΚΕ, της κομμουνιστικής νεολαίας Ελλάδας, του ΠΑΜΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων, συνδικάτων, ομοσπονδιών και σωματείων εργαζομένων, δήμων, συλλόγων φοιτητών, πολιτικών νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων κ.α.
Χαιρετισμό απηύθυνε μαθήτρια εκ μέρους του συντονιστικού μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ από το πρωί πολλοί είναι εκείνοι που, παρά τη βροχή, μεμονωμένα προσέρχονται στο σημείο για να αφήσουν ένα λουλούδι ή μια ανθοδέσμη.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάθεση στεφάνων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης είναι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας και αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα: η αγωνιστική στάση ζωής είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έφερε μόνο το τέλος της δικτατορίας αλλά και το τέλος μιας διαταραγμένης περιόδου που ξεκίνησε από την απελευθέρωση της χώρας μέχρι την περίοδο του ΄67». Ευχήθηκε δε «η χώρα να βγει γρήγορα από τα μνημόνια και να έρθουν καλύτερες μέρες για τους νέους και για τους εργαζόμενους της χώρας».
Η Ελένη Κυργιάκη, μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τόνισε ότι «τα μηνύματα του ξεσηκωμού του πολυτεχνείου, της νομικής που προηγήθηκε και όλης της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα ζωντανά και επίκαιρα ακριβώς επειδή παραμένει ζωντανός και επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».
Ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, επισήμανε ότι η νέα γενιά, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι εμπνέονται από την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον μεγάλο λαϊκό αγώνα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της λαομίσητης χούντας.
Από την πλευρά της η συντονίστρια της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σουλτανίδου, επισήμανε ότι η Λαϊκή Ενότητα τιμά τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και την καταλήστευση μισθών και συντάξεων.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, φοιτητές επιχείρησαν να εμποδίσουν τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΚΕ να προσέλθουν στο χώρο, ωστόσο τελικά εκείνοι προχώρησαν στην κατάθεση στεφάνων, αφού πρώτα αφαιρέθηκε η κορδέλα από το στεφάνι της ΠΑΣΚΕ.
Εεκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν το γεγονός πως τα μέλη του ΚΚΕ δεν τους προσφώνησαν πριν καταθέσουν στεφάνι.

Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσαν, ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974» (ΣΦΕΑ), το ΚΚΕ, η Λαϊκή Ενότητα, φοιτητικές παρατάξεις, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έφερε μόνο το τέλος της δικτατορίας αλλά  έφερε και το τέλος μίας διαταραγμένης περιόδου, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της χώρας μέχρι την περιόδο του ‘67. Η δημοκρατία ήρθε στη χώρα, αλλά όλα εκείνα τα αιτήματα τα υπόλοιπα παραμένουν και σήμερα επίκαιρα γιατί οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση με ότι αποτελέσματα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και όλα είναι είσαι βάρος τους. Ελπίζουμε η χώρα να βγει γρήγορα από τα μνημόνια και να έρθουν καλύτερες μέρες για τους νέους και τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«43 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμούμε τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στη καταλήστευση μισθών και συντάξεων, ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας», ανέφερε η Χριστίνα Σουλτανίδου συντονίστρια ΛΑΕ Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ θεωρώντας ιδιωτική του επιχείρηση το Πολυτεχνείο ενώ ανήγγειλε τα σωματεία και τις πολιτικές δυνάμεις «ξέχασε» να αναγγείλει τη Λαϊκή Ενότητα. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν βοηθά ούτε τους αγώνες που θέλουμε να αναπτύξουμε, ούτε τη συνύπαρξη και τη συνεργασία αριστερών δυνάμεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος