«Αναφορά στον Γκρέκο»: Mία παράσταση για καλό σκοπό

Array

Το κοινό της Θεσσαλονίκης καλωσορίζει την παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου στο Θέατρο Αυλαία. Ως ελάχιστη ανταπόδοση προς την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 18.00 θα δοθεί μία παράσταση όλα τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ταμείο υποτροφιών της ΧΑΝΘ.

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου.
Συμμετέχει ο μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση. Μάλιστα προσκλήθηκε από τον τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.

Τι είναι το Ταμείο Υποτροφιών της ΧΑΝΘ;
Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 340 παιδιά που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμμετείχαν και παρακολούθησαν στη Χ.Α.Ν.Θ. δωρεάν προγράμματα αθλητισμού, δημιουργικής απασχόλησης, κατασκηνωτικά προγράμματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Τα παιδιά προέρχονταν αποδεδειγμένα από άπορες οικογένειες ύστερα από σύσταση μελών μας, συνεργατών μας, αλλά και από αιτήματα ιδιωτών, κοινωνικών φορέων, κοινωνικών υπηρεσιών δήμων, ιδρυμάτων, σωματείων, μεταξύ αυτών: ΜΕΛΙΣΣΑ, ΑΡΣΙΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (ΒΕΡΟΙΑΣ). Επίσης, περισσότεροι από 100 μόνοι γονείς συμμετείχαν στο δωρεάν πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης μόνων γονέων.
Από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι και το Νοέμβριο 2016 η Χ.Α.Ν.Θ. πρόσφερε 112 υποτροφίες για συμμετοχή στα προγράμματά της, συνολικού κόστους 39.500€, σε παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Ειδικότερα στα προγράμματα Αθλητισμού και Δημιουργικής Απασχόλησης συμμετείχαν συνολικά 60 παιδιά και στις Κατασκηνώσεις μας δόθηκαν 37 υποτροφίες. Τα παιδιά προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και ευπαθείς οικονομικά οικογένειες από τις τοπικές κοινωνίες και από κοινωνικούς φορείς όπως σχετικά αναφέρουμε παραπάνω.
Όλα αυτά με δικούς της πόρους, αλλά και με μικρές ή μεγαλύτερες δωρεές από μέλη μας, από τους συμμετέχοντες στα προγράμματά μας, αλλά και εταιρίες, φορείς και απλούς πολίτες.

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης – Σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης
Κρητική λύρα – Τραγούδι: Γεωργία Νταγάκη
Κλασική κιθάρα: Χρυσόστομος Καραντωνίου

Tιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Η προπώληση γίνεται από το ταμείο του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, τηλέφωνο κρατήσεων 2310237700

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος