Για τα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα ενόψει των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και για τη «Λευκή Βίβλο» της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης που παρουσίασε ο Ζάν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε την Πέμπτη (2/3/2017) στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Κώστας Βεργόπουλος.

«Γίνεται τεράστια σύγχυση και κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δικαιώνονται στον ελληνικό ευρωσκεπτικισμό τους, γιατί αναπτύσσονται τέτοια κινήματα στην Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία. Δεν είναι όμως το ίδιο. Αυτοί που είναι ευρωσκεπτικιστές (όπως και στην Αγγλία) θέλουν λιγότερη Ευρώπη» σημείωσε διευκρινίζοντας ότι οι χώρες του Νότου και η Γαλλία ζητάνε περισσότερες δαπάνες και ευρωπαϊκή συνοχή, μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να τις στηρίξει και οι χώρες του Βορρά θέλουν να φύγουν γιατί τους κοστίζει.

Για τη «Λευκή Βίβλο» του κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα με την Ευρωζώνη είναι ότι βρίσκεται συνεχώς σε αποσταθεροποίηση και το ευρώ έχει χάσει το 20% της διεθνούς του αξίας τα τελευταία δύο χρόνια, σε σχέση με το δολάριο». Επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία η οποία –όπως ανέφερε- κερδίζει από την αστάθεια και τόνισε ότι πρέπει να υποχρεωθεί να επανεπενδύει τα πλεονάσματα της εντός της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες γαλλικές εκλογές εκτίμησε ότι το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει. «Το γαλλικό σύστημα είναι σε δύο γύρους κι έτσι η Λεπέν, ακόμη κι αν πάρει 26% στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο θα πάρει πάλι το ίδιο, γιατί δε μπορεί να πάρει πάνω από 50% και να εκλεγεί. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη» εξήγησε.

Μοιράσου το άρθρο: