Στην εκτίμηση ότι «και η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν διαπράξει λάθη», με αφορμή τη διαμάχη για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ε.Ε., προέβη ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Μιλώντας τη Δευτέρα (13/3/2017) στον 102 fm της ΕΡΤ3 και τους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη εξήγησε ότι «θα έπρεπε η Ευρώπη να επιτρέψει τις συγκεντρώσεις, αλλά να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα ότι αυτό που ετοιμάζει ο Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από την ένταξη στην Ε.Ε».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση» που –όπως επεσήμανε- «επιβεβαιώνει το στρατηγικό λάθος που έκανε η Ε.Ε. το 2007 να παγώσει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει τον Ερντογάν σε έναν εξόχως αυταρχικό ηγέτη και να απομακρύνει τη χώρα από την Ε.Ε.».

Έκρινε ως λανθασμένη την Ολλανδική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα σημειώνοντας ότι «η ακροδεξιά κερδίζει στο μέτρο που οι άλλες δυνάμεις την ενισχύουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ή υιοθετούν την ατζέντα της». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτή τη λογική και «να αναζητήσουμε άλλους τρόπους, χωρίς να θυσιάζουμε τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε, «θα γυρίσουμε στους δαίμονες του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχει η Ευρωτουρκική διαμάχη για τη χώρα μας, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, επομένως, δε μπορούμε να έχουμε καμία βεβαιότητα για τον τρόπο αντίδρασης είτε για το προσφυγικό είτε για όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων». «Προφανώς, αυτή  την περίοδο, η ένταση εξυπηρετεί την ψηφοφορία για το σύνταγμα» πρόσθεσε, ενώ συνέστησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε χρειάζεται η διπλωματία του μεγαφώνου».

Μοιράσου το άρθρο: