Την αδυναμία της Ε.Ε. να παίξει ειρηνευτικό ρόλο, ήπιας δύναμης στη Συρία υπογράμμισε η βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3.

Κληθείσα να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ ότι η κυβέρνηση, αντί να κλείσει άμεσα τις ξένες βάσεις, διευκολύνει τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο και λεπτό θέμα για το οποίο πάλεψε πολλά χρόνια η Αριστερά χωρίς αποτέλεσμα. Παραδέχθηκε πως μια κυβέρνηση χώρας- μέλους του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολο να το εφαρμόσει στην πράξη, ωστόσο, εξήγησε πως αυτό που απαιτείται είναι να προσανατολιστεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία σε ρόλο ειρηνευτικό και όχι πολεμικό.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος και για ονομασία erga omnes, όπως ζητά η χώρα μας, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι δε θα υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δε θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές.

Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκεί η κίνηση των «53+», στην οποία μετέχει, στα πεπραγμένη της κυβέρνησης και του κόμματος εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι το κόμμα να λειτουργεί αυτόνομα, να βοηθά την κυβέρνηση, αλλά να μην είναι δέσμιο.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ανέφερε πως αν και εκφράζονται, κατά καιρούς, αντιρρήσεις για απόψεις που λέγονται δημοσίως, η συνεργασία αυτή καθαυτή δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η συμμαχία αυτή αφορούσε συγκεκριμένους τομείς και δεν επρόκειτο για εφ’ όλης της ύλης αναλυτική και διεξοδική συνεργασία.

Απαντώντας, τέλος, στα σενάρια περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ παρέπεμψε το θέμα για μετά την έξοδο από τα μνημόνια λέγοντας πως προέχει «να κλείσουν τον Αύγουστο οι οικονομικές εκκρεμότητες και μετά να σκεφτούμε την πολιτική μας για την επόμενη μέρα».

Μοιράσου το άρθρο: