Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Array

Μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός ήταν η βραδιά της 20ης Μαρτίου με την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2018 από το Αθηνόραμα στο Grand Ballroom του Hyatt Regency, της Θεσσαλονίκης

Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 κορυφώθηκε η πρώτη γαστρονομική κούρσα του νέου θεσμού, ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Συνολικά απονεμήθηκαν 55 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν –  από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Η Θεσσαλονίκη όσο και η Χαλκιδική, είχαν την τιμητική τους με επτά και πέντε βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα.Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Την τελετή, η οποία έγινε στο κατάμεστο Ball Room του Hayatt Regency, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος Δημήτρη Αντωνόπουλο. Οι δύο παρουσιαστές εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι δύο αντίθετων τάσεων της ελληνικής κουζίνας: ο μεν Άκης ως υπέρμαχος της μοντέρνας κουζίνας και των εξελιγμένων τεχνικών, ο δε Φώτης ως λάτρης της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Η ελληνική κουζίνα, το «Αθηνόραμα» και ο νέος θεσμός

Η ελληνική κουζίνα σήμερα αναμφισβήτητα ανθεί. Μια γαστρονομική άνοιξη απλώνεται όχι μόνο σε εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας αλλά και σε ψαγμένες παραδοσιακές ταβέρνες όλης της χώρας. Η εθνική μας γαστρονομία εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο, λειτουργεί ως τάση καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκεται σε ένα πεδίο διαρκούς κίνησης, ζύμωσης και ενέργειας. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Πριν από μερικές δεκαετίες το τοπίο ήταν απογοητευτικό. Η ελληνική κουζίνα ήταν ξεπερασμένη, κακοποιημένη, συρρικνωμένη και τουριστική. Εκείνη την εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το «Αθηνόραμα» με τη διεθνή ταξιδιωτική και γαστρονομική του εμπειρία, διέβλεψε την ανάγκη της αναβάθμισης της εθνικής μας κουζίνας και εργάστηκε με συγκεκριμένους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας τα θεμέλια της αναβάθμισης και της εξέλιξης της. Με εργαλεία την υποστήριξη και ανάδειξη των σεφ της νέας γενιάς που άρχισαν τότε να μελετούν και να πειραματίζονται με την ελληνική κουζίνα, τις συνεχείς γευσιγνωσίες, τις αυστηρές αξιολογήσεις και κριτικές των εστιατορίων, και με τον θεσμό των βραβείων γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» το «Αθηνόραμα» υπήρξε ο βασικός κινητήριος μοχλός για να αποκτήσει η ελληνική κουζίνα λάμψη, να γίνει μόδα και να ξανααγαπηθεί από το κοινό.

Έτσι, για το «Αθηνόραμα», ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην  ανοδική πορεία  της εθνικής μας γαστρονομίας είναι η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού. Για πρώτη φορά, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέβηκαν στο δικό τους pontium, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή. Αποφασίστηκε δε η τελετή απονομής να γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Με την επιλογή αυτή τιμάται η ιδιαίτερη αυτή γαστρονομικά πόλη, στην οποία λόγω της ιστορίας της, άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας τα προϊόντα ων γευστικών τους πολιτισμών και δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Η σημασία της ελληνικής κουζίνας

Η ελληνική κουζίνα αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Τουρισμού. Η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και της ιστορίας του και η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεκάθαρης εθνικής ταυτότητας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που η εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Παράλληλα όμως η εθνική μας γαστρονομία καλείται να συμβάλει και στην τόνωση της οικονομίας του τόπου μέσω του γαστρονομικού τουρισμού ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος κάνοντας πλουσιότερες τις χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξή του. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έρχονται να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας και τιμώντας τους καλύτερους εκφραστές της εθνικής αυτής υπόθεσης.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Varoulko Seaside, Αθήνα 16/20

Tudor Hall, Αθήνα  15,5/20

Noble, Σαντορίνη  15/20

Ντομάτα, Χαλκιδική  15/20

Σελήνη, Σαντορίνη  15/20

Aleria, Αθήνα  14,5/20

Avli, Ρέθυμνο Κρήτης 14,5/20

Black Rock, Σαντορίνη  14,5/20

Bubo, Χαλκιδική  14,5/20

Elias Restaurant, Σκιάθος  14,5/20

Ferryman, Ελούντα Κρήτης 14,5/20

Kensho Fine Dining, Μύκονος  14,5/20

Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη  14,5/20

Μαρίνα, Χαλκιδική  14,5/20

Milos, Αθήνα  14,5/20

Old Mill, Ελούντα Κρήτης  14,5/20

Παπαϊωάννου, Αθήνα  14,5/20

Salonika, Θεσσαλονίκη  14,5/20

Santoro, Σαντορίνη  14,5/20

Αθήρι, Αθήνα  14/20

Alfredos Garden, Θεσσαλονίκη  14/20

Argentina, Χανιά Κρήτης  14/20

Ark, Αθήνα  14/20

Barbouni, Πύλος   14/20

Βασίλαινας, Αθήνα  14/20

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας  14/20

Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη  14/20

Έξι Κλειδιά, Πήλιο  14/20

Θαλασσάκι, Τήνος  14/20

Θωμάς (Ο), Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Καλαματιανός, Χαλκιδική  14/20

Κοντοσώρος, Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Κρητικός, Αθήνα  14/20

Κυρίμαι, Μάνη  14/20

Lady Finger, Μύκονος  14/20

Μανιτάρι (Το), Θεσσαλονίκη   14/20

Μαραθιά, Τήνος  14/20

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη  14/20

Μαυρίκος, Ρόδος   14/20

Μούργα, Θεσσαλονίκη  14/20

Μπουκαδούρα, Χαλκιδική  14/20

Mylos, Σαντορίνη  14/20

Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Όμικρον, Αθήνα  14/20

On The Verandah, Σπέτσες  14/20

Ονήσιμος, Ηράκλειο Κρήτης  14/20

Pelagos Seaside, Ιεράπετρα Κρήτης   14/20

Sesa, Πρέβεζα  14/20

Taverna, Πύλος  14/20

Τάσος, Θεσσαλονίκη  14/20

Thea, Μύκονος  14/20

The Zillers, Αθήνα  14/20

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14/20

Χάραμα, Νάουσα  14/20

Χρυσόστομος, Χανιά Κρήτης  14/20

Τέλος, απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Clochard», Γιώργο Βασίλογλου, για τη συμβολή του στην γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος