Αφιέρωμα στον Νίκο Μπιλιλή και το αρχείο του, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Array

Με το αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή, Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του, συνεχίζεται απόψε στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, ο κύκλος εκδηλώσεων «Το σινεμά του αρχιτέκτονα» που οργάνωσε και συντονίζει ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Χατζηγώγας.
Στην αποψινή εκδήλωση θα είναι παρών ο ίδιος ο 90χρονος Θεσσαλονικιός δημιουργός, Νίκος Μπιλιλής, ο οποίος θα αναφερθεί στο έργο του, που καλύπτει περί τις έξι δεκαετίες και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα», που γύρισε ο Νίκος Μπιλιλής στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες σκηνές από την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκολ, το 1963, στη Θεσσαλονίκη, την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βεργίνα το 1977, λίγο μετά την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου του Φιλίππου Β΄ από τον Μανόλη Ανδρόνικο και ιστορικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, όπως μια ανατύπωση κάποιας εκ των πρώτων προβολών των αδερφών Λυμιέρ.
Οι προβολές των αποσπασμάτων θα γίνουν με σχολιασμό από τον κ. Χατζηγώγα, ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον κόσμο του βετεράνου κινηματογραφιστή, στη δουλειά του με την πρώτη αυτοσχέδια μηχανή λήψης στη Θεσσαλονίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολύτιμο αρχείο του με χιλιάδες μέτρα φιλμ, μηχανές λήψης και προβολής, φωτογραφίες και αφίσες από παραγωγές εποχής, καθώς και τα βιβλία του για το μοντάζ και τις τεχνικές του κινηματογράφου. Θα γίνει ακόμη αναφορά στην περιπέτεια του Μουσείου – Κινηματογραφικού Αρχείου Μπιλιλή.
Όσο το τι κοινό έχει η αρχιτεκτονική με τον κινηματογράφο, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γιάννης Χατζηγώγας, «είναι και τα δυο “κατασκευασμένα”. Προσχεδιάζονται ανάλογα με το όραμα του δημιουργού και με υλικό την ανάγκη (για κτίρα, για “στέγαση” ύλης ή και ιδεών), εντάσσονται σ’ έναν χώρο και αναγείρονται- κατασκευάζονται».
Ο κύκλος εκδηλώσεων για το σινεμά στο Τελλόγλειο ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο και την ταινία του «Ο Δράκος». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα, είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας, μέσα από αφιερώματα σε δημιουργούς όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Φίλιππος Κουτσαφτής, ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Σάκης Παπαδημητρίου, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου ιδρύματος (Αγίου Δημητρίου 159Α) με εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και εγγραφές στο τηλ. 2310 991610.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος