Διάλεξη: «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δίλημμα του μετα-φιλελευθερισμού»

Διάλεξη με θέμα «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δίλημμα του μετα-φιλελευθερισμού» τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 19:00 στο Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης», το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διάλεξη με τίτλο:Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δίλημμα του μετα-φιλελευθερισμού.

O γάλλος καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po Paris) κ. Christian Lequesne θα αναφερθεί στην οικονομική κρίση και στις αιτίες που εισήγαγαν τον κόσμο σε ένα νέο κύκλο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετά-φιλελεύθερος.

O Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σπύρος Λίτσας θα διερευνήσει αν τελικώς όντως βρισκόμαστε σε μια post-liberal (μεταφιλελεύθερη) εποχή, ή αν παρά τις πιέσεις του πολυμορφικού λαϊκισμού η αστική φιλελεύθερη δημοκρατία διαθέτει τις κατάλληλες απαντήσεις ώστε να ξεπερασθούν οι συγκαιρινοί σκόπελοι και ο δυτικός κόσμος να εισέλθει σε μια νέα εποχή κοινωνικοπολιτικής σταθερότητας, ανάπτυξης και τεχνολογικής αιχμής. Σε αυτή την προσπάθεια θα αναδείξει τις σύγχρονες διαστάσεις του λαϊκισμού (ριζοσπαστισμός, ακροδεξιά, αντισημιτισμός, σεξισμός, ξενοφοβία) αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τριβές μεταξύ του ευρωμεσογειακού Νότου και της Δυτικής Ευρώπης σήμερα.

To θέμα αποκτά ουσιαστική βαρύτητα με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου τα παραδοσιακά κόμματα εκτοπίστηκαν από το δεύτερο γύρο και ένα ακροδεξιό κόμμα έφτασε να διεκδικήσει την εξουσία. Η συζήτηση συνδέεται άμεσα με την επικαιρότητα, δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσής μας.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ομιλητές

  • ChristianLequesne,

Καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Sciences Po-Paris

  • Σπύρος Λίτσας,

Αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Συντονισμός:
Χριστίνα Ταχιάου, Δημοσιογράφος

Ταυτόχρονη μετάφραση
Ελεύθερη είσοδος

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές.

 Ο Christian Lequesne είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po Paris) και τέως Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας (CERI). Εστιάζει την έρευνά του κυρίως στους παράγοντες και τις διαδικασίες της εξωτερικής πολιτικής, τις σύγχρονες διπλωματικές πρακτικές και την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στο School of Government του πανεπιστημίου LUISS στη Ρώμη, στην Diplomatische Akademie της Βιέννης και στο τμήμα Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Το 2017, ορίστηκε μέλος της επιτροπής επιλογής των κοινωνικών επιστημών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ).

Τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Ouest France σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Christian Lequesne έχει τιμηθεί με το μέταλλιο κοινωνικών επιστημών F. Palacky της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας και με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

O Σπυρίδων Λίτσας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Θεωρίας στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Στρατού και επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Durham, UK και υπότροφος του προγράμματος Study of the US Institutes of Scholars / US Foreign Policy του Βureau of Educational and Cultural Affairs του US Department of State για το 2015.

Μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους έχουν κυκλοφορήσει στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ