Γ. Αυγουστίδης: “Η παιδεία είναι σημαντικό στοιχείο για να κατανοήσουμε την αναπηρία”

Array

Ένα από τα πρώτα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια που ήρθαν στην Ελλάδα, «ηλικίας» μεγαλύτερης των 50 ετών, που βρέθηκε πεταμένο πριν δυο χρόνια, σε περιφερειακό Δήμο της Θεσσαλονίκης και περισυλλέχτηκε από μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, χάρη στη συνδρομή του Στρατού και σήμερα φυλάσσεται ως μουσειακό είδος στα γραφεία του Συλλόγου.

Το αμαξίδιο χρονολογείται στο 1965 και το βρήκε πεταμένο ο πρώην γραμματέας του Συλλόγου, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Αυγουστίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Το αμαξίδιο αυτό ανακατασκευάστηκε από τον Στρατό και πριν από ένα μήνα παραδόθηκε στον Σύλλογο, ο οποίος το εκθέτει σε διάφορες εκδηλώσεις.

Μιλώντας για την προσβασιμότητα των πόλεων σε άτομα που κινούνται με αμαξίδιο, ο κ. Αυγουστίδης επισημαίνει, ότι παλιά τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα, όμως με τις συνεχείς παρεμβάσεις και τις οχλήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, υπήρξε μεγάλη βελτίωση σε ό,τι αφορά την δημιουργία ραμπών πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα.

«Δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό, να θεωρούμε ότι μια πόλη στην Ελλάδα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή η οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη, είναι πλήρως προσβάσιμη για ένα άτομο που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά τα βήματα που έχουν γίνει είναι πολλά και είναι συνεχόμενα, για να βελτιώσουν την κατάσταση. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα πεζοδρόμια, αλλά μας ενδιαφέρουν κυρίως τα κτίρια.

Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός προβλέπει ότι όλα τα κτίρια πρέπει να διαμορφωθούν και να δώσουν πρόσβαση για άτομα με αμαξίδια, με αναπηρία. Οπότε, νομίζω ότι έχουμε και τη νομοθεσία πλέον δίπλα μας να μας υποστηρίζει. Και αυτό που λέμε είναι ότι η ισότιμη δυνατότητα στη ζωή για όλους τους ανθρώπους είναι δικαίωμα» προσθέτει ο κ. Αυγουστίδης.

Τέλος, εκείνο που επισημαίνει είναι, ότι θα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι ανάμεσά τους ζουν άνθρωποι με αναπηρία και να μην βάζουν εμπόδια στην κινητικότητά τους.

«Η παιδεία είναι το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να αναπτύξουμε για να δούμε γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της αναπηρίας. Θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο για την αναπηρία. Η καλύτερη αρωγή για μας είναι η διαμόρφωση της παιδείας για την πρόληψη της αναπηρίας, αλλά και εν γένει της συμπεριφοράς απέναντι στην αναπηρία από την παιδική ηλικία. Μαθαίνοντας, το παιδί θα μπορεί όταν είναι μέσα στο αυτοκίνητο να πει στον πατέρα του “μην παρκάρεις στη ράμπα”, “μην τρέχεις”, “μη μιλάς στο κινητό”» καταλήγει ο κ. Αυγουστίδης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος