Ψηφίστηκε στη Βουλή η ίδρυση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκη, του γνωστού και ως MOMus. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού για τη συνένωση πέντε εικαστικών φορέων έγινε δεκτό το σύνολο του κατά πλειοψηφία, έπειτα από επτάωρη συζήτηση.

Με το νομοσχέδιο συνενώνονται διοικητικά και λειτουργικά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας ως ιδιαίτερο τμήμα του ΚΜΣΤ, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ως αυτοτελές τμήμα ΚΜΣΤ και το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά θυγατρικό ΜΜΣΤ. 

Η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά  ανέφερε πως «Eνας νέος θεσμός γεννιέται με ισόρροπη αρχιτεκτονική.Ήταν ένα όραμα του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων της πόλης και νομίζω ότι ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο για τους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα».

Την τροπολογία, υποστήριξαν τόσο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και η υφυπουργός ‘Αμυνας Μαρία Κόλια-Τσαρουχά.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Επίσης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υπουργική τροπολογία με την οποία παραχωρείται δωρεάν για 99 χρόνια, έκταση 29.284 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Ελληνικού Δημοσίου, στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο του ΠΑΟΚ για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και του Ποταμιού, που δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι τάσσονται υπέρ της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ.

 

Μοιράσου το άρθρο: