Αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο

O Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2017 και αύξησης 1,3% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Γενικός ΔΤΚ εμφάνισε μείωση 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο έναντι πτώσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι ανόδου 1,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

Η μικρή ετήσια αύξηση του Γενικού ΔΝΤ κατά 0,1% τον Φεβρουάριο αποδίδεται στις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών. Από την αύξηση:

1) Κατά 6,2% στα αλκοολούχα ποτά και καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

2) Κατά 1,3% στην ένδυση και την υπόδηση

3) Κατά 0,1% στην υγεία λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες

4) Κατά 2,8% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

5) Κατά 0,2% στην εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

6) Κατά 1,1% στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

1) Κατά 1% στην διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, τυριά, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, καφέ.

2) Κατά 1,7% στην στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

3) Κατά 2% στα διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

4) Κατά 0,1% στις επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.

5) Κατά 1,4% στην αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

6) Κατά 2,3% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος