Εβδομάδα κινητικότητας για το Σκοπιανό (video)

Στη συνάντηση που θα έχουν τις προσεχείς ημέρες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΦΥΡΟΜ, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το Μακεδονικό. Αθήνα και Σκόπια προτίθεται να επισκεφτεί στο επόμενο δεκαήμερο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς προκειμένου να έχει συζητήσεις και με τις δύο πλευρές για το όνομα της ΠΓΔΜ. Θα ήταν εθνική ανοησία να μην καταλήξουμε σε λύση τώρα, δηλώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης στο θέμα της ονομασίας, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε, διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Έθνους της Κυριακής, τονίζοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές και συλλαλητήρια.

Απευθυνόμενος στη γείτονα χαρακτηρίζει απολύτως ανιστόρητο και παράλογο να ζητά την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο λέει ότι  είναι έντιμος άνθρωπος και δεν θα γίνει Σαμαράς, ενώ ασκεί  κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, δηλώνει αισιόδοξος ότι το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί τους επόμενους 6 μήνες. Για τις προτάσεις που παρουσίασε, ο κ. Μάθιου Νίμιτς αναφέρει ότι προσπάθησε να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρασίας Χότ Γι εξέφρασε την εκτίμηση μιλώντας στο Blooberg ότι:  «Οι δυο χώρες έχουν μια πραγματική ευκαιρία πιθανόν την καλύτερη που υπήρξε για να λύσουν τη διαφορά για το όνομα. Υπάρχει πολιτική βούληση σε Αθήνα και Σκόπια. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Εάν σε αυτήν τη συγκυρία δοθεί η ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος που σχετίζεται με το βόρειο γείτονά μας, την ΠΓΔΜ, στη βάση μιας βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, θα είναι μια θετική εξέλιξη» είπε και πρόσθεσε: «Όποια κι αν είναι η εξέλιξη όμως, η Ελλάδα, παρά την κρίση που πέρασε, παραμένει η πλέον σταθερή και ασφαλής χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ως ισχυρός πόλος και διεθνές σημείο αναφοράς, η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια της διαβαλκανικής συνεργασίας και συλλογικής ευημερίας».

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της, γι’ αυτό ούτε καν σχολίασε τις απαράδεκτες δηλώσεις Νίμιτς, που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του, σχολίασε η ΝΔ.

Της ονοματολογίας θα πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία για το απαραβίαστο των συνόρων ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας. «Δίνουμε βάρος στα ζητήματα των εγγυήσεων και των προϋποθέσεων, της καταδίκης του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των αναγκαίων αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.»

«Δεν βλέπω και πολλές διαφορές ανάμεσα στο «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» – που το έχουμε δεχτεί όλοι – και το Νέα ή Βόρεια ή ‘Ανω Μακεδονία.(…) Στο «Μακεδονικό» – όπως άλλωστε και στο «Κυπριακό» – η απραξία και οι αναβολές είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνισμού», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος