Καμπανάκι για την Ευρώπη η αύξηση των προσφυγικών ροών (video) 

Η αύξηση των προσφυγικών ροών δεν αποτελεί μόνο ανησυχία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης καθώς  τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Στους 18.939 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων συνόρων τους πρώτους 4 μήνες του 2018, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το 42% αυτών αφίχθησαν στην Ιταλία, το 38% στην Ελλάδα και το 20% στην Ισπανία. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 44.058 αφίξεις, ενώ το 2016 καταγράφηκαν 205.613 αφίξεις. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων για το 2018 (έως και 21/4) φτάνει τις 7.300, συγκριτικά αυξημένος με πέρυσι οπότε και είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις.

Με βάση τα νέα δεδομένα αλλά και με τη στάση που έχουν τηρήσει μέχρι σήμερα στο προσφυγικό οριμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης  φαίνεται ότι  η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί και νέες πολιτικές και στο οικονομικό τομέα. ‘Οπως σημειώνει η  γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη ότι όλες οι χώρες που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη τους στην κρίση των προσφύγων θα αισθανθούν τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η στήριξη των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να εξαρτάται από το κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό θα ωφελήσει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου φθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το οποίο στο μέλλον τα χρήματα από τα αναδιανεμητικά ταμεία στην ΕΕ θα πρέπει να διατίθενται σε όσους ακολουθούν ορισμένους κανόνες, γράφει η Süddeutsche Zeitung .

Εχθές τη Λέσβο επισκέφθηκαν δύο Ευρωβουλευτές  ενώ σήμερα  την επισκέπτεται   η Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος της «Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Γερμανίδα πολιτικός  Θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα σοβαρά μέτρα στο προσφυγικό και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, ώστε να ανακουφίσει τα νησιά» δήλωσε ωστόσο ότι:

«Η κατάσταση στη Λέσβο -και σε άλλα νησιά- είναι αφόρητη και δεν μπορεί να μεταφέρονται όλα τα προβλήματα αυτού του κόσμου σε ένα μικρό νησί. Γι’ αυτό και πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αναγκαστική παραμονή τους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και το συμφέρον των κατοίκων, ιδίως λόγω του τουρισμού, ενώ καλούνται παράλληλα να πληρώνουν και υψηλό ΦΠΑ. Είναι μια κατάσταση αφόρητη για όλους».

Η Γερμανίδα πολιτικός θεωρεί την απόφαση του ΣτΕ, για ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων εντός της ελληνικής επικράτειας, «ορθή» και λέει χαρακτηριστικά: «έχει νόημα η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, διότι απλώς υπάρχει περισσότερος χώρος, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε μάλιστα ήδη ξεκινήσει. Είναι παράλογο να παραμένουν (στα νησιά) οι πρόσφυγες και οι συνθήκες διαβίωση να δυσκολεύουν μόνο και μόνο για να αποθαρρύνονται να έρχονται άλλοι. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται επειδή υπάρχει αυτός ο νόμος, αλλά λόγω των δυσβάσταχτων συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους, του πολέμου ή των διώξεων. Ο αριθμός αυξήθηκε, μάλιστα, τον τελευταίο καιρό παρόλο που δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ».

Κατά την κ. Κέλερ είναι λάθος η άποψη ότι αν μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο δρόμος θα είναι πλέον ανοιχτός προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ  χαρακτήρισε την διαδικασία παροχής ασύλου ιδιαίτερα χρονοβόρα.

“Η κατάσταση παραμένει η ίδια, η Ελλάδα η Ιταλία αφήνονται μόνες να την αντιμετωπίσουν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούμε ιδιαίτερα εκνευριστικό το γεγονός ότι καθυστερούν οι αποφάσεις. Το πρόβλημα (όμως) δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά στα κράτη μέλη διότι δεν έχουν στις προτεραιότητες τους την επίλυση του θέματος. Υπάρχουν λίγες μόνο χώρες οι οποίες πιέζουν. Οι άλλες δεν ενδιαφέρονται και προτιμούν να παραμείνουν οι πρόσφυγες εδώ”.

Κατά την κ. Κέλερ είναι επίσης «εντελώς ασαφές τι θέλει η γερμανική κυβέρνηση και αν θέλει καν να κάνει κάτι», ενώ για το αν υπάρχει κινητικότητα στο προσφυγικό στην ΕΕ, απαντά: «Κάποια θετική κινητικότητα, όχι. Έχουμε, όμως, δημιουργήσει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια αλληλέγγυα μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, για ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων. Αυτό το έχουμε καταφέρει….».

Στην Ελλάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας καλέι την Τουρκία  να παρει μέτρα στις χερσαίες εκτάσεις που συνορέυουν με τη χώρα ενώ χθές, στη Βουλή, εξέφρασε την ανησυχία του  για την αυξηση των ροών  απο την περιοχή του Έβρου.

Στην Λέσβο βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί  κλιμάκιο βουλευτών  της Νέας Δημοκρατίας  με εντολή του προέδρου του κόμματος Κύρ . Μητσοτάκη  στη σκιά των επεισοδίων που έγιναν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Ήδη το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον καταυλισμό και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας όπου και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του. Στη συνέχεια συνάντησε και συζήτησε με κατοίκους της Μόριας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη γειτνίαση με το ΚΥΤ.

Επίσης πραγματοποιούνται συναντήσεις των βουλευτών, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και με το δήμαρχο Λέσβου και επισκέψεις στο Νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και το Επιμελητήριο Λέσβου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος