Markit: Η μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στη μεταποίηση από το 2008

Περαιτέρω βελτίωση της παραγωγής και της απασχόλησης για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα καταγράφει ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγής από τον Ιούνιο του 2008.

Πιο αναλυτικά:

Οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να βελτιώνονται στα τέλη του τρίτου τριμήνου, συνεχίζοντας την αύξηση που παρατηρήθηκε σε κάθε έναν από τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Στην τελευταία άνοδο συνέβαλε ακόμα μία ισχυρή αύξηση της ζήτησης από το εσωτερικό, η οποία παρότρυνε τις εταιρείες να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα προσλαμβάνοντας επιπλέον εργαζομένους και αυξάνοντας την αγοραστική τους δραστηριότητα.

Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης εξασθένησε παρά τη δριμύτερη αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Επιπλέον, κλείνοντας στις 52.8 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 52.2 μονάδες του Αυγούστου, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε την τέταρτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τη δριμύτερη από τον Ιούνιο του 2008.

Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα μία σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάμισι ετών. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση
των νέων εργασιών επικεντρώθηκε στις εγχώριες αγορές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, μολονότι σε μικρό βαθμό.

Στηριζόμενοι στην ενισχυμένη ζήτηση των πελατών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των εννέα ετών. Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

Παρά την αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υφιστάμενα αποθέματά τους για να ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής, οι Έλληνες κατασκευαστές προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, μολονότι με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό από τον Αύγουστο. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: «Η ανάκαμψη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, ενώ ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών από τον Ιούνιο του 2008.

Η συνολική ανάπτυξη εξακολούθησε να απορρέει από τη δριμεία αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν σε ακόμα μία σταθερή αύξηση της απασχόλησης, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα (το οποίο ήταν 21.2% τον Ιούνιο) και για ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν καταγράφοντας συρρίκνωση, γεγονός στο οποίο ενδεχομένως να συνέβαλε το ισχυρότερο ευρώ.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος