Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η «εθνική εκκαθάριση» των Ροχίνγκια (video)

Κατεπειγόντως συγκαλείται αύριο Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει για τη βία στη Βιρμανία, εξαιτίας της οποίας τουλάχιστον 370.000 μουσουλμάνοι της μειονότητας Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε η Αιθιοπία, η οποία ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών. Για την Τεχεράνη δε, η κρίση των Ροχίνγκια σηματοδοτεί “τον θάνατο του Νόμπελ Ειρήνης”.

Την επείγουσα συνεδρίαση ζήτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο για την τύχη των μειονοτικών Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ.

Χθες ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφερόμενος στην κατάσταση στην ασιατική χώρα κατήγγειλε ότι διαπράττεται μια «εθνική εκκαθάριση».

Περίπου 370.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από την βία στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Βίβιαν Ταν.

«Το σύστημα βρίσκεται σαφώς στα όριά του και απαιτείται όλη η δυνατή υποστήριξη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Λέοναρντ Ντόιλ.

Ποιοι είναι οι Ροχίνγκια

Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές της Μιανμάρ σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.
Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη Μιανμάρ.

Αλλά και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών.

Πολλά από τα χωριά τους στα βόρεια της Πολιτείας Ραχίν έχουν πλέον εκκενωθεί. Οι περισσότεροι φθάνουν στο Μπανγκλαντές με τα πόδια διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα ή με βάρκες από τον ποταμό Ναφ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι, φθάνουν στο Μπανγκλαντές εξαντλημένοι, αδυνατισμένοι και συχνά άρρωστοι, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος