Παναγία των Παρισίων: Μεγάλη πρόκληση η αναστήλωση-Η μάχη των πυροσβεστών (video)

Η επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων βρίσκει τη Γαλλία βυθισμένη στη θλίψη. Ήδη οι δωρεές για την αναστήλωσή του φτάνουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ και ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι ο Καθεδρικός Ναός θα γίνει ίδιος και καλύτερος σε πέντε χρόνια. Οι αρχές αποδίδουν την πυρκαγιά σε ατύχημα, ενώ οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστών

Το βράδυ της Τρίτης, κρατώντας κεριά και ψάλλοντας ύμνους, εκατοντάδες Παριζιάνοι, τουρίστες και πολίτες από όλη τη χώρα περπάτησαν από την εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου έως την πλατεία Σεν Μισέλ, όπου πραγματοποίησαν αγρυπνία.

Παναγία των Παρισίων: Μεγάλη πρόκληση η αναστήλωση-Η μάχη των πυροσβεστών (video)
AP Photo/Michel Euler

Αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του υποσχέθηκε ότι θα ανοικοδομηθεί σε διάστημα πέντε ετών.

«Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την απόλυτη καταστροφή»

Κι ενώ οι εικόνες από την καταστροφή του ναού είναι αποκαρδιωτικές, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως.

Ο συναγερμός χτύπησε για πρώτη φορά στις 18:20, προκαλώντας έκπληξη στον ιερέα και στους πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον ναό. Πέρασαν 23 λεπτά μέχρι να φανεί η πρώτη εστία της φωτιάς.

Οι γαλλικές Αρχές αποκάλυψαν ότι η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική εάν οι πυροσβέστες δεν έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όλα κρίθηκαν μέσα σε 15 με 30 λεπτά, όταν μία ομάδα 400 πυροσβεστών παλεύοντας με τις φλόγες κατάφερε να διασώσει το κεντρικό οικοδόμημα και τους δύο μπροστινούς πύργους. Σκαρφάλωσαν και μπήκαν μέσα στα κωδωνοστάσια κι άρχισαν να ρίχνουν νερό, αποτρέποντας την επέκταση της πυρκαγιάς.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφθασαν στον Καθεδρικό σε λιγότερο από 10 λεπτά, αφότου έλαβαν την πρώτη κλήση, χωρίς να σημειωθεί καμία καθυστέρηση.

«Σε ολόκληρο το Παρίσι, οι πυροσβέστες φθάνουν οπουδήποτε σε διάστημα 10 λεπτών, αυτό συνέβη κι εκείνο το βράδυ» υπογράμμισε ο αξιωματικός. Ο Γκαμπριέλ Πλους απέφυγε να σχολιάσει εάν ο συναγερμός πυρκαγιάς λειτούργησε κανονικά, επισημαίνοντας ότι οι ερευνητές ερευνούν το θέμα αυτό.

Η επόμενη μέρα συγκλονίζει. Οι γαλλικές αρχές αποκάλυψαν οτι αν οι πυροσβέστες δεν έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική. Οι εικόνες από τον μισο-κατεστραμμένο ναό είναι αποκαρδιωτικές.

Παναγία των Παρισίων: Μεγάλη πρόκληση η αναστήλωση-Η μάχη των πυροσβεστών (video)
Benoit Moser, BSPP via AP

Πολλά έργα τέχνης και θρησκευτικά κειμήλια θα φιλοξενηθούν προσωρινά από το μουσείο του Λούβρου, ενώ μεταξύ αυτών είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, ο μανδύας του Αγίου Λουδοβίκου, το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα και ο εμβληματικός για τη Γαλλία μπρούτζινος πετεινός που βρισκόταν στην κορυφή του πανύψηλου οβελίσκου, που κατέρρευσε φλεγόμενος.

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Την πραγματοποίηση διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε στην πυρκαγιά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αφιερωμένης αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παναγία των Παρισίων: Μεγάλη πρόκληση η αναστήλωση-Η μάχη των πυροσβεστών (video)
EPA/IAN LANGSDON

Το βέλος του 19ου αιώνα του Viollet-Leduc, ύψους 93 μέτρων, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και μολύβι. Κατέρρευσε φλεγόμενο και έγινε μία από τις εικόνες σύμβολα της καταστροφής.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

«”Επιλεκτική γενναιοδωρία” οι δωρεές για την Παναγία των Παρισιών»

Μπροστά στον ιλιγγιώδη ρυθμό των δωρεών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, φωνές καταγγέλλουν μια επιλεκτική γενναιοδωρία, σε μια Γαλλία που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και όπου οι δωρεές προς τους πιο στερημένους σημειώνουν πτώση.

«Αν είναι ικανοί να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ-Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί η επείγουσα κοινωνική ανάγκη», κατήγγειλε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.

Η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των «κίτρινων γιλέκων», εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα» και κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μία νύχτα ‘τρελό χρήμα’ για τη Νοτρ-Νταμ».

Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.

«Ας δώσει η ολιγαρχία για τη Νοτρ-Νταμ, είναι καλά. Αν είχαν υποδειγματική φορολογική συμπεριφορά θα ήταν ακόμη καλύτερα. Οι δωρεές δεν κρύβουν τη φτώχεια και τη λιτότητα», κατήγγειλε στο Twitter ο Μπενζαμέν Κοσί, άλλο «κίτρινο γιλέκο».

Πράγματι, οι δωρητές γίνονται γενναιόδωροι εν μέρει με δημόσιο χρήμα, καθώς ένας νόμος του 2003 προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον πολιτισμό μπορούν να εκπίπτουν φορολογικά 60% των ποσών που δαπανούν για τον πολιτισμό.

Για να σταματήσει τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα φορολογική έκπτωση 75% για δωρεές ιδιωτών μέχρι 1.000 ευρώ (και 66% για μεγαλύτερα ποσά) για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Και μπροστά στην εντεινόμενη πολεμική, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, αποφάσισε να παραιτηθεί απ’ αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.

Πολυάριθμες φωνές υπογραμμίζουν επίσης πως αυτή η έκρηξη γενναιοδωρίας για τη Νοτρ-Νταμ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ενώσεις κατά της φτώχειας αντιμετωπίζουν μείωση των δωρεών.

Στο Twitter, ο καθολικός δοκιμιογράφος Ερβάν Λε Μορεντέκ κάλεσε αυτούς που θα κρίνουν πως η δωρεά τους είναι «για γέλια» μπροστά στα χρήματα που δίνουν οι επιχειρήσεις για τον καθεδρικό ναό, να διαθέσουν τη δωρεά αυτή «προς όφελος ενώσεων που περιθάλπουν τους ‘ζώντες ναούς’ και προς τις οποίες οι δωρεές έχουν καταρρεύσει».

Η οικολόγος γερουσιαστής Εστέρ Μπενμπασά έγραψε επίσης στο Twitter πως ονειρεύεται «μια εξίσου αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση υπέρ ενώσεων και δομών που καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους άστεγους».

«400 εκατομμύρια για τη Νοτρ-Νταμ: ευχαριστούμε Kering, Total και LVMH για τη γενναιοδωρία σας: είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο της κηδείας του αββά Πιέρ», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Αββάς Πιέρ. «Όμως είμαστε εξίσου πολύ δεμένοι με τη μάχη του. Αν θα μπορούσατε να υπερθεματίσετε 1% για τους πιο φτωχούς, θα ήμασταν υπερικανοποιημένοι».

Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δέκα χρόνια, οι δωρεές προς τις ενώσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 4,2%, σύμφωνα με μια έρευνα του οργανισμού France Generosite (Γαλλία Γενναιοδωρία) σε 22 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η μείωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΜΚΟ στην αύξηση μιας κοινωνικής συνεισφοράς η οποία έπληξε πολύ τους συνταξιούχους, που είναι παραδοσιακά γενναιόδωροι, καθώς και στην κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας, επειδή όσοι υπόκεινταν σ’ αυτόν τον φόρο προτιμούσαν να κάνουν δωρεές για να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του προέδρου Μακρόν.

Γ. Κατρούγκαλος: Αλληλέγγυα στην ανοικοδόμηση η Ελλάδα

«Η ελληνική Πολιτεία, ο ελληνικός λαός θα είναι αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του γαλλικού λαού και της Γαλλικής Δημοκρατίας να ξανακτίσει την Παναγία των Παρισίων στο παλιό της μεγαλείο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, επισκεπτόμενος την Παναγία των Παρισίων.

«Συμμερίζομαι» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «τη θλίψη όλων των ανθρώπων μπροστά στη μεγάλη αυτή καταστροφή. Μεγάλοι ναοί όπως η Παναγία των Παρισίων, όπως η Αγία Σοφία, ξεπερνούν τις θρησκείες, τις χώρες, ακόμα και τους ίδιους τους πολιτισμούς που τις έκτισαν. Είναι αποκτήματα, είναι κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, του παγκόσμιου πολιτισμού. Και ειδικά η Παναγία των Παρισίων είναι επιπλέον ένα σύμβολο αιώνιο της Γαλλίας και της πόλης από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα που κτίστηκε το βέλος που κατέρρευσε».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Παναγία των Παρισίων «θα ξανακτιστεί στην παλιά της λαμπρότητα, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη όλου του κόσμου», επισημαίνοντας ότι «τα δείγματα υποστήριξης των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα που πήραν τηλέφωνο στην πρεσβεία της Γαλλίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της ολόπλευρης αλληλεγγύης».

Σχετική είδηση: Παναγία των Παρισίων: Έρευνα για τα αίτια – Σχέδια για την αποκατάσταση (video)

Πηγές: ΕΡΤ1 [Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Μαρία Αλεξάκη, Ευγενία Μυρίδου, Άννα Παπασωτηρίου], ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος