Πολιτική συμφωνία για το χρέος είναι το ζητούμενο στο Washington Group

Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών του άτυπου Washington Group που εκτιμάται ότι θα συνέλθει αύριο στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επι της αρχής πολιτική συμφωνία για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εξειδικευθεί και ανακοινωθεί από το Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Αν το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους κριθεί επαρκές απο το ΔΝΤ θα μπορούσε να οδηγήσει στην συμμετοχή του τελευταίου στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα μικρό ποσό της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ για συμβολικούς λόγους αφού η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα χρήματα. Σύμφωνα με παρατηρητές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις μέσα στο Ταμείο αναφορικά με την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ηγεσία του ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί την συμμετοχή για λόγους πολιτικής, όμως τεχνοκράτες του Ταμείου και οι αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται να μην το θέλουν.

Οι επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή των ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ.κ. Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ ή Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, απαρτίζουν το άτυπο Washington Group. Για πρώτη φορά στην εν λόγω ομάδα θα συμμετάσχει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Τα μέλη του Washington Group θα έχουν στη διάθεσή τους τις προτάσεις που έχουν ήδη επεξεργασθεί κατώτερα στελέχη του και το EuroWorking Group (EwG), δηλαδή οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διαπραγματευτές του Washington Group συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα με συμμετοχή του νέου υφυπουργού Οικονομικών για ευρωπαϊκά θέματα, Γέργκ Κούκις σύμφωνα με την Handelsblatt.

Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους είναι η εξαγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 9,5 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, απο τα αδιάθετα κεφάλαια του 3ου προγράμματος προσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 45-46 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα απο τα έως 86 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο πρόγραμμα.

Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΕΚΤ ευνοεί η απορρίπτει την επαναγορά των ομολόγων που θα είχε διπλά οφέλη για την Ελλάδα. Πρώτον, θα εξοικονομούσε τόκους αφού θα αντικαθιστούσε ομόλογα που φέρουν μέσο επιτόκιο 4% με νέα δάνεια απο τον ESM με επιτόκιο 1,6% περίπου. Δεύτερον, θα μείωνε αναλογικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα έτη καθώς τα δάνεια του ESM έχουν μέση διάρκεια τα 32,5 χρόνια.

Μια άλλη πρόταση, η αποκαλούμενη “γαλλικό κλειδί” η “γαλλική πρόταση”, συνδέει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ομως, δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο θέλουν την Γερμανία να έχει αντιρρήσεις για την χωρίς όρους σύνδεση της ανάπτυξης με την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με μια εκδοχή της γαλλικής πρότασης, που το ert.gr έχει επιβεβαιώσει, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται από την εξόφληση των δανείων του 2ου προγράμματος (EFSF) εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων.

Σε δημοσίευμα της Handelsblatt στις αρχές Απριλίου γινόταν αναφορά σε έγγραφο ομάδας εργασίας του ESM που πρότεινε ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων στήριξης του EFSF προς την Ελλάδα να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια και οι πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ περίπου να παγώσουν για πέντε χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος