Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος (video)

Την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας και στην έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος: «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ταυτοχρόνως όμως αισθανόμαστε και το βάρος και το χρέος ως προς την υπεράσπισή του αλλά και ως προς την συνέχιση της εκπλήρωσης της αποστολής του. Τούτο οφείλεται στο ότι, επιπλέον, ο ελληνικός πολιτισμός είναι κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού αλλά και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, μ’ έμβλημα τον Παρθενώνα. Γι’ αυτό ζητούμε και την επιστροφή των, κλεμμένων από τον Έλγιν, γλυπτών του από το Βρετανικό Μουσείο».

Μάλιστα, επικαλέστηκε αποσπάσματα από την ομιλία του André Malraux, τον Μάη του 1959, όταν εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στα οποία αναφερόμενος στην παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα είχε τονίσει : «Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: Ό,τι σημαίνει για μας η τόσο συγκεχυμένη λέξη παιδεία -το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος- η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον μέσον διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου. Είναι ο πρώτος πολιτισμός χωρίς ιερό βιβλίο, όπου η λέξη ευφυΐα σήμαινε να θέτεις ερωτήματα. Ερωτήματα που έμελλε να γεννήσουν την κατάκτηση του κόσμου από το πνεύμα, της μοίρας από την τραγωδία, του θείου από την τέχνη και τον άνθρωπο».

“Κάθε πραγματικός πολιτισμός έχει επίκεντρο τον άνθρωπο”

Τη σημασία και την αξία του Διαλόγου των Πολιτισμών στην ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο φόρουμ για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό, υπογράμμισε: «Αφενός κατέχει τη δική του, καθ’ όλα περίοπτη, θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατ’ εξοχήν ως κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, με αναντικατάστατο σημείο αναφοράς τον Παρθενώνα».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη διοργάνωση του φόρουμ, σημειώνοντας ότι συνιστά πραγματική προσφορά στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης και τόνισε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Όπως σημείωσε «κάθε πραγματικός πολιτισμός έχει, οιονεί εκ φύσεως, στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, στην αφετηρία του βρίσκεται, ιδίως, ο δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου. Και τούτο, διότι ως ύψιστο δείγμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά, σε θεσμικό και αξιακό γενικότερα επίπεδο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου καθίσταται θεμελιώδες πρόταγμα δημοκρατίας και πολιτισμού».

Όπως υποστήριξε «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει και στην εποχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι χώρες μας και οι λαοί μας, με «ασπίδα» και «δόρυ» τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των πολιτισμών μας».

Οικονομία και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Πρ. Παυλόπουλου – Li Keqiang

Με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδυτικών σχέσεων, στο πλαίσιο -όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος- σεβασμού του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος